Обхватът на забраните бе главна тема в общественото обсъждане

Пазарджик — 22 април, 2016 в 13:06 часа.


Мотивите ни за исканите промени отдавна са общодостъпни от Интернет страницата на общината, но основното, което трябва да споменем днес е желанието ни за увеличение на чувството за сигурност в жителите на общината, така започна изказването си единият от вносителите на проекта за изменение и допълнение на Наредбата за обществен ред Благо Петров, по време на публичното обсъждане на двата проекта. Напомняме, че има и втори проект за промени, който е внесен от общинска администрация. Между двата проекта има значителни различия, основно в обхвата на местата, в които да се забрани носенето на облекла, които пречат на идентификацията на гражданите. Предложението на кмета на общината е за забрана за носенето на такива облекла само в общински и държавни институции/обекти. Предложението на вносителите от групата на „НФСБ-НС“ значително разширява обхвата на забраната с понятието „обществени места“.
Секретарят на община Пазарджик Румен Кожухаров призна, че предложението на кмета е по – стеснено, което е продиктувано от желанието да се избегнат противоречия с други нормативни актове, а другото предложение е за тотална забрана.
Различията в обхвата на двете предложения бяха подчертани и от Благо Солов, който подчерта, че обществената сигурност има приоритет пред индивидуалните права и свободи.
Акцент върху предложения проектозакон, който вече е внесен в деловодството на Народното събрание направи Димитър Петков. Той подчерта, че трябва да отпадне отговорността на управителите на търговски обекти, които са допуснали клиенти с подобни облекла да влязат в магазина им .
Христо Денев от РИО – Пазарджик подкрепи приемането на промените, но в същото време подчерта, че глобата, която е предвидена за юридически лица, не е удачна и твърде висока. Той предложи за коментар и разликата в глобите в двата проекта, при предложението на „НФСБ-НС“ глобата за първо нарушение е 500, а при второ – 1000 лева, докато при кметското предложение то е до 500 при първо и до 1000 при второ нарушение. Румен Кожухаров отговори, че в духа на цялата наредба е поставянето на горна граница на глобите, а конкретната се определя от кмета на общината в зависимост от степента на нарушението. Димитър Петков добави, че минималната глоба, която е предвидена в наредбата е 50 лева. Споменатата сума накара колегата Любо Илков да вземе думата и каже, че глоба от 50 лева не върши работа, а минималната и стойност трябва да бъде поне 250 лева. Той призова вносителите на двата проекта да обединят усилия и се стигне до едно предложение, което се приеме с възможно най – голямо мнозинство.
Крайно не приемам отделянето на общинските и държавни сгради от останалата част на сграда, коментира гражданин, който присъства на обсъждането и поиска радикални мерки. „Искам, когато изляза с децата си на разходка в града, да съм спокоен“, приключи той.
Изолираме ли обществените места от промените, просто вдигаме само пушилка и нищо не правим, коментира общинският съветник от АБВ Атанас Шопов.
На няколко пъти вече коментирам внесените промени, още веднъж ще подчертая, че трябва да се придържаме към внесения законопроект в Народното събрание, защото е много възможно после пак да преправяме наредбата, препоръча водачът на групата съветници от БСП Лазар Попов. Той съобщи, че по време на дебатите в Пленарна зала ще предложи глобата да бъде 300 лева. Лазар Попов изрази и недоумението си от липсата на съветници от „национално отговорната партия ГЕРБ“, от общественото обсъждане.
Изключително емоционално бе изказването на Николинка Найденова, която коментира, че предложението на общинска администрация е непълно и половинчато. Забрана трябва да има на всички публични места, бе категорична тя и предложи, че трябва да се стига и да затвор, ако е необходимо. България е християнска държава, отсече Найденова.
Не по – малко емоционален бе и Сашко Кантарев, който сподели, че „в момента се опитваме да бъдем внимателни с тази зараза“. Според него наредбата трябва да бъде строго категорична, защото има опасност от ислямизация на района. Според наблюденията му, бурки носят все по – млади жени. Забраната трябва да е в сила за всички места, където се събират повече хора, завърши Кантарев.
След края на общественото обсъждане, вносителите от „НФСБ-НС“, съобщиха, че ще направят промени в техния проект, защото на обсъждането са чули ценни идеи.
В хода на общественото обсъждане не се чу нито един глас, че такива промени не трябва да се приемат.Етикети: , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка