Отбелязваме Деня на Тракия с факелно шествие и тракийски хора

Пазарджик — 14 март, 2018 в 10:27 часа.

С факелно шествие и тракийски хора ще се отбележи в Пазарджик Денят на Тракия. Това ще се случи на 25 март. Повод за деня е битката за превземането на Одрин. Тази година отбелязваме 105 години от събитието. Инициативата е на общинската структура на ВМРО и ще се реализира със съдействието на Община Пазарджик. Идеята е отбелязването на историческото събитие да даде още един повод за единение в името на родината и патриотичната кауза.
Факелното шествие, което е под надслов „България над всичко” ще тръгне от парк остров „Свобода” в 18.00 ч. през Моста на Лютата, бул. „Мария Луиза”, бул. „Цар Шишман” до площад „Константин Величков”, където ще се извие голямо тракийско хоро – символ на обединението.
******************
На 26 март отбелязваме Деня на Тракия и се покланяме пред подвига на българските войници, загинали при превземането на Одринската крепост през Балканската война (1912-1913 г.). Това е най-величавата победа в най-новата история на България. Тя води до подписването на Лондонския мирен договор през 1913 година, по силата на който Източна и Западна Тракия, Родопите и Странджа са освободени и присъединени към Родината.
Традиционно на този ден почитаме и паметта на хилядите тракийци, напуснали родните си места и намерили подслон в освободеното Отечество.Етикети: , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка