Позиция на АБВ-Пазарджик за носенето на бурки на обществени места

Пазарджик — 21 април, 2016 в 14:37 часа.

В последните 2-3 седмици в община Пазарджик усилено се коментира носенето на бурки от жени изповядващи исляма на обществени места, сгради и учреждения. Запознавайки се с предложенията на кмета на община Пазарджик и на общинските съветници от НФСБ-НС изразяваме следната позиция.
Според нас жените не трябва да носят бурки на обществени места и най-вече в училища и учебни заведения.
Носенето на бурки в нашата страна е в разрез с нашите национални традиции. Носенето на такова облекло няма нищо общо с религиите, които се изповядват в нашата страна, включително и с традиционния ислям. Защото традиционният ислям в България не предвижда носенето на бурки и прикриването лицата на жените.
Носенето на бурки и покриването лицата на жените по този драстичен начин, е израз на тяхното подчинено положение, израз на неуважение към жената. Носенето на бурка означава, че жената е собственост на мъжа, който й е сложил тази бурка, ислямистите имат хареми както знаете, че никой не трябва да вижда нейното лице, защото тя е еднолична собственост на този, който е нейният собственик в момента – нейният съпруг. И това подчинено положение се изразява в тези страни, където се носят бурки по много драстични начини, които в България не съществуват. Примерно в един Иран жената няма право да излиза сама, без да бъде придружена от мъж, няма право да кара кола, няма право да ходи на кино и т. н. – без мъж. Всичкото това означава, че носенето на бурка е едно положение на жената, което въобще не е приемливо в страна член на Европейския съюз. Традиционно ние имаме уважение към жената, а това е неуважение към нея.
Определено трябва да бъде променен и Наказателният кодекс с някаква част за санкции, която макар и да не бъде много тежка, но включваща евентуално някаква санкция, примерно глоба, да може превантивно да бъдат притиснати тези лица, които се опитват да разпространяват радикалния ислям чрез тези външни признаци, на тяхното агресивно и екстремистко учение. Така че една такава част от наредбата за опазване на обществения ред в община Пазарджик за забрана за носене на бурки на всички обществени места, държавни и частни учреждения, училища, паркове, улици, заведения и т.н. би била полезна.
Знаем много добре за какво става дума – става дума за едно гето, за един развъдник на радикален ислям, който се намира в ромската махала в Пазарджик. Там се използва маргинализацията на определени ромски маси. Използва се това, че гетото е пълно с престъпност, това е много години така, използва се слабостта на местната власт.
Тук искаме да попитаме местната власт и кмета къде бяха до сега, та се допусна такова разрастване на ислямизма в най-радикалните му форми в Пазарджик? Явно там има високо ниво на корупция, за да може точно там именно да бъде посято семето на радикалния ислям. Държавата трябва да се намеси абсолютно решително и точно навреме. И в това отношение ние подкрепяме колегите от НФСБ-НС, както и главния прокурор, за да бъде пресечен този развъдник, защото ние не можем да допуснем в Пазарджик да се случи следващия Моленбек. Просто това няма да стане в България. България е твърде застрашена страна и ние не сме толкова отдадени на каузата на мултикултурализма, за да си позволим в тези размирни времена хора, на които им се плащат заплати от други страни, да кажем от Саудитска Арабия, от разни фондации, да дойдат и да налагат своите виждания за начина, по който трябва да се държи, да се облича и да се отнасяме към жените.
Има и един друг аспект, той е аспект на сигурността. В крайна сметка прикриването на лицето, прикриването на тялото дава възможност за извършване на конкретни терористични актове. Закривайки лицата си носещите бурки не могат да бъдат индентифицирани от органите на реда. Но не бурките са всъщност важното. Важното е превенцията и работата на нашите органи на сигурността да работят не върху бурките и тези, които ги носят, а по-скоро върху тези, които се опитват да ги разпространяват и да ги налагат в страната. Според различни НПО в страната продължават да действат ислямистки огнища, които не са подавени, не са разкрити и не са превентирани добре щом този проблем продължаваме да го обсъждаме. За жалост това се случва активно в родния ни град. И сега след като сме изпуснали възможността за превенция, ще трябва да налагаме забрани. А всичко се корени в превенцията и тук искаме да подчертаеме, че когато се назначават различни медиатори от общината за работа с ромите е добре тези хора да минават задължително обучение и да се включват активно в превенцията на радикален ислям у нас. В обобщение заявяваме, че ПП АБВ Пазарджик е категорично против носенето на бурки на територията на община Пазарджик на обществени места и най-вече в училищата и учебните заведения. Ние също предлагаме медиаторите, които работят с ромите да бъдат обучавани в превенция на радикалния ислям. Обръщайки се към нашите съграждани от ромски произход искаме да кажем да не се поддават и продават на радикалните ислямисти. Пътят за пресичане на това минава през обучение и интеграция. Трябва да се намери точния баланс между религиозната свобода и интересите на обществото.

Общински съвет на
ПП АБВ- ПазарджикЕтикети: , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка