Родолюбива книжка получиха присъстващите на тържествената сесия

Пазарджик — 12 октомври, 2017 в 13:51 часа.

Книжката „Най – големият принос на българите за Европейската цивилизация“ бе раздадена на присъстващите на днешната тържествена сесия, посветена на Деня на българската община от съветника Евтим Янев.
Тя е посветена на нашествието на арабите на Балканския полуостров, по времето на Кан Тервел. През 716 г. Арабският халифат си поставя за задача да покори християнска Европа. Арабите нахлуват през Гибралтар и Босфора. На запад те завладяват Испания и Южна Франция.
Огромна флота с 200 000 арабска армия, водена лично от брата на халифа Сюлейман – Маслама, обсажда Константинопол. Започва едногодишна обсада на столицата на Византия и падането и изглежда неминуемо. Изтощените защитници очакват с ужас последния щурм на арабите и се готвят да умрат като мъченици за Христовата вяра. Ужасът им става още по – силен, когато виждат появилите се редици на българската армия. Отношенията между Византия и България са лоши и защитниците на Константинопол мислели, че българите са дошли да помогнат на арабите. Отчаяните защитници на византийската столица обаче изумени виждат, че българската конница се разгъва в боен ред и атакува друговерците. През 718 г. е решителната битка, в която са убити 33 000 араби. В крайна сметка от дошлите край Константинопол 200 000 араби, само 5 000 успяват да се върнат с кораби в Родината си.
Според историците, българският Кан Тервел слага край на арабското нашествие към Европа, защото и през следващите векове на арабите и през ум не им е преминавало да тръгнат към Балканския полуостров.Етикети: , , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка