340 деца се включиха в кампания за профилактика на зъбите

Пазарджик — 15 март, 2017 в 13:55 часа.

Пазарджик бе поредната спирка на националната кампания за профилактика на детските зъби „Мисия подари усмивка“. В продължение на два дни бяха прегледани 340 деца от пазарджишкото начално училище „Георги Сава Раковски“. Кампанията е част от глобален проект, насочен към подпомагане защитата на детските усмивки.
Децата от училище „Георги Сава Раковски“ бяха прегледани в „зъбомобила“ на кампанията, който всъщност представлява мобилен дентален кабинет, оборудван с необходимата техника и разполагащ със специалисти. Освен че бяха прегледани, децата получиха и актуален зъбен статус и бяха насочени, ако се налага, за допълнително лечение към своя личен стоматолог.
Като част от кампанията малките пациенти бяха информирани и как правилно да се грижат за своите зъби, така че да поддържат здрава и блестяща усмивка, получиха специализирани информационни материали и подаръци.
„Децата, които прегледахме в Пазарджик, са с много лошо състояние на зъбите като от всички над 300 деца, единици бяха тези с пломби, т.е. с лекувани зъби. Масово децата са с плака, занемарена устна хигиена и като цяло с много лошо състояние на зъбите. Ситуацията е аналогична както при по-малките, които все още не са сменили всичките си млечни зъби, така и при по-големите, които вече са с постоянните си зъби. За съжаление обаче, подобни са резултатите и в повечето градове, през които минахме за тези почти 10 дни от началото на кампанията. Състоянието е много тревожно и се надявам, че алармирайки за пореден път обществеността, заедно ще спомогнем за качествена промяна на ситуацията”, заяви д-р Савова, детски зъболекар специалист.
В продължение на два месеца „зъбомобилът“ ще посети повече от 30 града в страната, срещайки се с 10 000 деца на възраст 6-9 години. Следващата спирка на кампанията е в Стара Загора.Етикети: , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка