Оживено обществено обсъждане, а знае ли някой как ще изглежда „Стамболийски“ след ремонта?

Анализи и Интервюта — 11 юли, 2017 в 07:45 часа.


Чест прави на стотината присъстващи на общественото обсъждане за съдбата на ремонта на булевард „Ал. Стамболийски“, че намериха време да дойдат и изкажат мнението си. Странен бе регламентът, по който се провеждаше, но не искам в дълбочина да се спирам на него, защото си е работа на организаторите. Факт е, че именно начинът му на организация остави повече въпросителни, отколкото ги имаше в началото. Какво искат пазаджиклии? Инициативният комитет бе предложил два варианта, които бяха нагледно представени при входа на залата и всеки посетител можеше да се запознае с тях. Бе представен и проектът на общината. Факт е, че нито един от предложените проекти не предвиждаше изсичането на съществуващите на булеварда дървета. Присъстващият на общественото обсъждане архитект Атанас Васев, който се оказа запознат с предварителния проект на общината се чудеше в подхода към залата, откъде дойде идеята, че дърветата ще бъдат премахнати. „Ако не всеки може да чете чертежи, то всеки може да чете записките към проекта, където е написано, че дървета няма да се режат“, категоричен бе той. Истината е, че малко хора бяха виждали първоначалния проект, а приказката за изсечените дървета тръгна от една общинска пресконференция, на която кметът се изрази образно и каза, че очаква да види по дърветата надписи „Не ме убивай“.
Та да се върнем на: Какво искат пазарджиклии? В България и в частност Пазарджик десет човека имат осем мнения, така „подложи“ за дебата кметът на общината, като се спря на спорното и безспорното в проекта. Според него идеята за еднопосочно движение не е добра. Поставянето на тротоарни плочки също, защото са некачествени и се саморазрушават. Изграждането на велоалея ще стане факт. Всички бяха единодушни, че дърветата трябва да се запазят, защото са красиви и намаляват шума на движещите се по булеварда автомобили.
Благо Солов наблегна в изказването си на естетиката при ремонтите в Пазарджик. Според него е важно общината да назначи специалист по озеленяването, който да определя какви растителни видове да бъдат засаждани в съответните райони, според спецификата им. Той поиска модерните в последните години бетонни цветни тротоари да бъдат заменени с традиционните плочки.
Главният архитект Кръстьо Танков бе подложен на кръстосан огън от присъстващите, като отговаряше на въпросите им и зае категоричната позиция на общината, че е възприела повечето идеи на Инициативния комитет. В действителност някои от присъстващите не видяха много разлики в предложенията.
Поздравления към общината за направените корекции отправи и Евтим Янев, който поиска ремонтът да не се възлага на фирма, а се проведе търг или конкурс, който да реши коя да е фирмата изпълнител. Янев призова главния архитект да се изработи нов устройствен план за развитие на града, който да отчете новите реалности. Кръстьо Танков отговори, че такъв в момента се изработва и той ще разреши основни проблеми.
Отношение по бъдещата визия на булеварда взе и Димитър Петков, според който ширината на предвидената велоалея е доста голяма и това ще намали пространството за пешеходци.
Елена Костова – Петков попита главния архитект дали предвидените „джобове“ ще бъдат в рамките на „Синя зона“. Танков отговори, че не той определя територията на действие на „Синя зона“, но предположението му е, че тя ще обхване и новопостроените паркоместа.
В края на обсъждането Калина Янева предложи булевард „Александър Стамболийски“ да се превърне в павирано ларго, което обра най – много положителни възгласи.
В крайна сметка независимо от постигнатото сближаване на позициите, на мнозина не им стана ясно как ще изглежда тази част на града след планирания ремонт. Очевидно ще се необходими още разговори между администрацията и Инициативния комитет.
Етикети: , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка