Пирин ще остане и след нас! Не го използвайте за партийни цели!

Анализи и Интервюта — 14 януари, 2018 в 09:23 часа.

Симпатични ми са тези млади хора. Може би, защото в някаква степен ми напомнят за самия мене, преди години, когато ръзсъждавах: Кога, ако не сега и кой, ако не аз. А, може би, защото са тръгнали по път, който отказа много други преди тях. Бях на създаването на местната структура на партията им с чувството, че ще чуя и видя нещо различно. Не стана. Направиха гаф, за който искрено се извиниха. На първата им пресконференция съвсем приятелски им казах, че най – важното нещо в политиката са идеите. Идеи, които трябва да се отстояват с практически действия. И в лек шеговит тон им пожелах да не слушат много централата си.
В първата си инициатива „хванаха бика за рогата“ и обявиха протест срещу управлението на кмета на Община Пазарджик. Обявен като граждански, той бе зле организиран, проведе се в работно време и съвсем очаквано на него присъстваха 10-15 човека. Когато един от инициаторите ме попита, защо според мен протестът не е граждански му посочих снимка, на която се виждаха имената на партиите, които го организират. Модата всеки протест да се обявява като граждански изяде главата на няколко партии. Една от тях даже постави „граждани“ в името си. Но това е друга тема. На този протест не чухме нещо ново, а единствено информация, която медиите публикуваха след пресконференцията.
Повод за тези редове, обаче е протестът в „защита на Пирин“ и по – точно репликите на част от протестърите, че видите ли „Пирин“ е най – малкият проблем“. Ами като е най – малкият, изберете си големите проблеми, срещу които да протестирате, бе хора. И тогава, може би нямаше да присъстват 30-40 човека, а 3000 или 4000. И той бе обявен като „граждански“. Да, този път присъстваха и хора, които не се причисляват към партиите, които стоят зад него, но за по – наблюдателните имаше идея за размисъл в нагледните материали, които ви предлагаме.


Идеята за протести срещу дейности в Пирин е просто брилянтна по няколко причини. Първо чисто математически. Ако за строежа на втора кабинка са скиори, сноубордисти, жителите на Банско, Разлог, Добринище и селата наоколо, които си изкарват хляба от зимен туризъм, то е съвсем нормално срещу тях да се противопоставят жители на цялата страна, които милеят за Национален парк „Пирин“, защото съвсем естествено Пирин е на България, а не само на банскалии. Демокрация ще кажете, всеки има право да протестира и защитава възгледите си. Така, е, но истинската демокрация не е диктатура на болшинството над малцинството, а защита интересите на всеки гражданин. Иначе биха го нарекли „демократичен болшевизъм“!
Като човек, който е изкарал голяма част от време в този район, обаче знам, че за тях планината е като Белчо и Сивушка за героя от разказа. Те обичат и пазят планината.
Тук ще се отклоня малко от темата и ще ви разкажа, нещо за миналото. По времето на социализма някой бе решил да създаде сериозни промишлени предприятия в региона. В Разлог бяха създадени Завод за дрожди, Комбинат за целулоза и хартия – огромни за мащабите на града предприятия, в които работеха много хора от околията. В Банско имаше Завод за съобщителна техника /който и сега функционира в малък мащаб/, един от малкото заводи за столове в страната, който работеше с масивна дървесина, предприятие за детски играчки. В Баня работеше заводът за релета, който също събираше работна ръка от целия регион. С промените всичко това се разтури. Ще кажете, така е в цялата страна. Да, но вместо да мрънкат и реват, хората взеха съдбата си в ръце и започнаха да развиват зимния туризъм. Започнаха от нулата, а сега Банско е в десетката на световните ски центрове. Сигурно е, че хората от района няма да позволят за втори път да провалят усилията им. Затова се борят!
Банско има ужасяваща нужда от втора кабинка. Факт, с който се съгласяват всички. За последно бях в района на 2 януари тази година. Не се качих в планината, но според местните на Тодорка е имало не повече от два пръста сняг. Щом няма сняг, защо им е втора кабинка ще възкликне някой от четящите тези редове. И тук има обяснение. Факт е, че преди години ски сезонът на Тодорка започваше на студентския празник и завършваше около април. Климатичните промени направиха така, че сега отлични условия за ски има за около два месеца. И в тези два месеца се изсипват скиори от цялата страна, съседните държави, че даже и хора от цяла Европа. Пътищата към пистите са тесни, няма и достатъчно паркоместа в близост до Бъндеришка поляна, което прави качването с автомобил невъзможно, а значението на кабинката огромно.
Познавам няколко човека, които са „болни скиори“. Те вече предпочитат да отидат на ски в Австрия, където им е значително по – скъпо, но ако на Тодорка правят 2-3 спускания на ден /ако имат късмет/, в Австрия правят по 5-6.
Но да се върна на пазарджишкия протест, който „спасяваше Пирин“. Протестът бе охраняван от полицаи, които дискретно бяха застанали в тъмнината /крайно време е Пазарджик да светне буквално и дълго рекламирания проект за подмяна на осветлението стане факт/ до сградата на ДКТ „Константин Величков“. Полицаите знаеха, че протестът ще е мирен, защото площадът бе пуст, а разрешението бе само за шествие в района на Тортата.
Един от присъстващите раздаде принтирани плакати във формат А4 с преобладаващ надпис „Пирин не е баница“. След въпроси и снимки пред присъстващите представители на медии, протестиращите направиха шествието си и всичко свърши.
В ушите ми отекваха думите на един от организаторите пред „Телекабел“: „Следващите ни стъпки ще бъдат ПРОДИКТУВАНИ от националния щаб“.
В крайна сметка Пирин ще остане и след нас, а политиците трябва да разберат, че зад всяко тяхно решение, стоят хорски съдби!

Стоян СтояновЕтикети: , , , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка