Случаят с питейната вода във Велинград е и сигнал за взаимодействието на институциите

Анализи и Интервюта — 26 април, 2017 в 16:11 часа.

Протоколите от замерването на пробите за наличието на естествен уран в питейната вода на Велинград са от 29 декември миналата година. Според информация от днешната пресконференция на РЗИ, те не са поискани от велинградското ВиК, защото дружеството нямало пари, с които да ги заплати. Според информация от специалисти в областта, обаче практиката в такива случаи е лабораторията да изпраща при поискване резултатите, без подпис и без възможност на поръчителя да използва информацията до заплащането на поръчката. Необходимо и важно е да уточним, че лабораторията, която изготвя тези анализи е държавна. Следват основателните въпроси:
1. Виждайки положителните резултати от пробите, държавната лабораторията информирала ли е ръководството на ВиК за тях? Независимо от факта, че е естествено поръчителят да изиска резултатите и си плати за свършената работа.
2. Ако ръководството на велинградското ВиК е имало резултатите за положителните проби, то дали е информирало Общинския съвет в курортния град, който е принципал на дружеството, което е 100 процента общинска собственост?
3. Ако Общинският съвет е бил запознат с положителните проби, какви действия е предприел за запазване здравето на гражданите във Велинград или си е затворил очите, за да не съсипе реномето на Спа столицата на Балканите?
4. Какво се е случило в периода от 29 декември 2016г. до 19 април 2017 година, когато РЗИ – Пазарджик е информирана за наличието на положителни проби за наличието на завишени показатели на естествен уран в питейната вода на Велинград? Освен информацията за наличието на такъв във водата на Хасково.
5. Дали ако не се бе разбрало за завишените стойности на естествен уран във водата на Хасково щяхме да разберем, че има такива и в нашата област?
5. Къде се къса връзката и кой е виновен?
Хубавото в случая е, че даже и завишените резултати, представени пред медиите не са опасни за живота и здравето на населението, което употребява питейна вода от затворените източници, освен ако не са били такива в продължение на 10-15 години, но е сигнал за работата на институциите.
На ход е прокуратурата.Етикети: ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка