ФИФА има проблем, ние като зрители също

Анализи и Интервюта — 14 юли, 2010 в 15:10 часа.

Още след първия мач на световното първенство по футбол написах, че турнирът е започнал постно. Честно казано искаше ми се да вярвам, че това е само началото. Че Голямото футболно шоу и друг път е започвало скучничко и тежко, но после…. И чаках! До като разбера, че ФИФА има проблем. Сега след финала , вече знам с какво турнира ще остане в историята. С Испания! С факта, че тази толкова футболна страна за пръв път стана световен шампион. Може би и с онова безгръбначно Паул, което заложните къщи със сигурност умират от желание да видят задушен. Защо ФИФА има проблем? Защото голямото футболно шоу този път не стана. За голямото футболно представление се изискват няколко компонента. Първият и безспорно най-важен-артистите. Нека да си припомним какви футболисти сме гледали. Та само помислете: първенството на света през 1958 година в Швеция даде на футбола Пеле и Жерсон, Вава и Диди, турнира през 1962 година в Чили даде на света незабравимия Мане Гаринча, ще запомним 1966 година със сър Боби Чарлтън и няколко велики фигури от тогавашния отбор на ФРГ.


През 1970 година блестеше отново Краля Пеле. За 1974 година каквото и да кажем все ще е малко, спомнете си великите холандци, начело с Кройф и почти целия отбор на тогавашния Аякс, шампионите от ФРГ начело с Герд Мюлер, Паул Брайтнер и много други от звездния отбор на „швабите”. Ще запомним 1978 година и първенството в Аржентина с Марио Кемпес. От първенството в Испания през 1982 година помним Марко Тардели и почти целият звезден отбор на шампиона Италия, който може и да не игра най-красивия футбол, но участва в зрелището „финал”, в който „макаронаджиите” вкараха три гола на ФРГ. Мексико-1986 година. Великият Марадона. Спомняте ли си великолепното му шоу срещу Англия и подобното срещу Белгия. Каквото и да кажем за Дон Диего няма да е достатъчно.

Няма да припомням други звезди оставили следи през последните първенства, защото спомените са по-пресни. Ще припомня само едно звездно име, което никой българин няма да забрави- Христо Стоичков. Едва ли скоро ще имаме голмайстор на световно първенство. Той го направи.
На това първенство такива артисти липсваха. Изгряващата звезда на германецът Томас Мюлер съвсем не е достатъчна. Очакваха се чудеса от Меси и пълната със звезди аржентинска селекция, Лампард, Рууни, Джерард, Кака, Дрогба и др. Останаха си само очакванията. В Южна Африка пристигнаха уморени от дългия сезон футболисти, които май най-много искаха първенството да свърши и си тръгнат по домовете да почиват. Защото умората им личеше. ФИФА трябва да разгледа програмата на футболистите за календарната година. Ако многобройните участия на звездите /за които клубовете плащат луди пари/ не се „разредят” световните първенства ще се печелят не от най-добрите, а от най-свежите отбори. Трябва да признаем- на това първенство истински футболни артисти нямаше! В спортно-технически план не се появиха и новости, които да са родени от треньорската мисъл.От това футболът и ФИФА не печелят!
Вторият компонент, без който истински футболен спектакъл не става е съдийството. Хубавото е, че след това първенство е неизбежно да се дискутират промени. Според мнозина въвеждането на „ястребовото око” ще съсипе футбола. Според тях съдийските грешки са неизменна част от играта. Да! Това безспорно е така. Но къде отива справедливостта? Кой може да каже как щеше да завърши мача между Англия и Германия, ако несправедливо отменения гол на англичаните бе признат. И този не бе изолиран случай. В желанието си да разширява географията на футбола ФИФА кани съдии със съмнителни качества, които никога не са свирили мачове от такъв ранг. Въпросът с допълнителните съдии или видеоповторенията на „завързаните” ситуации си заслужава обстойно да се обсъди в името на справедливостта.
Третият компонент на футболният спектакъл, безспорно е публиката. Първенството в Южна Африка ще остане в историята с така наречените „вувузели”. Безумното надуване на свирките бе истински кошмар и за телевизионните компании, които изпаднаха в истерия как да предложат на милионите си зрители качествен телевизионен сигнал. Представяте ли си как са се чувствали „горките” футболисти на терена, в този „аудиоАД”. Футболният запалянко е с изключително въображение и фантазия. Той умее да се забавлява по време на футболни срещи и намира подходящ начин и форма да подкрепя своите. Не сме забравили прословутата „мексиканска вълна”, която все още виждаме по стадионите.
Похвално е желанието на ФИФА да разширява географията на футбола. Но футболната централа трябва да се съобразява с редица условия при избора на страна- домакин. По думите на един от българските журналисти отразявал световното първенство, едва ли не всяка делегация е станала жертва на престъпление в Южна Африка. А световното първенство е празник на футбола и възможност за свободни срещи на хора от различни националности и култури. Нещо, което в Южна Африка очевидно не се е случило.
Не смятам, че с тези редове изчерпваме всичко, което може да се каже за отминалото световно първенство по футбол. Редакцията на Ра 1 е готова да публикува и вашето мнение. Пишете ни!Етикети: ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка