Осъдиха възпитаници на ВУИ-Ракитово за опит за убийство

Криминале — 30 март, 2012 в 17:07 часа.

Пазарджишкият окръжен съд проведе предварително изслушване на страните по делото, при което двама възпитаници на ВУИ „Ангел Узунов” са обвинени в опит за убийство на трети. По изслушването не са призовани свидетели и вещи лица. С оглед изявлението на подсъдимите и техния адвокат съдът определи делото да се разгледа по реда на съкратено съдебно следствие, като подсъдимите признават всички факти, описани в обстоятелствената част на обвинителния акт и признават вината си.
В.Т. от гр. Смолян, понастоящем в Поправителен дом – гр. Бойчиновци, е признат за виновен в това, че на 3 март 2010 година в столовата на ВУИ „Ангел Узунов” гр. Ракитово, макар и непълнолетен е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в съучастие като подбудител и помагач умишлено е склонил Й.П. да умъртви Й.Й. от гр.Ракитово, като му е помогнал да постави разтвор от „Сода каустик” в сервирана порция обяд и деянието е останало недовършено, поради независещи от дееца причини. Наложено му е наказание ПРОБАЦИЯ за срок от 2 години и 9 месеца, със следните пробационни мерки: „задължителна регистрация по настоящ адрес” с периодичност два пъти седмично и „задължителни периодични срещи с пробационен служител”.
Подсъдимият Й.П., от гр. Плевен, понастоящем в Поправителен дом – гр. Бойчиновци, е признат за виновен в това, че на същата дата в столовата на ВУИ „Ангел Узунов” гр. Ракитово, макар и непълнолетен, е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, в съучастие като извършител с В.Т. е направил опит умишлено да умъртви Й.Й. като поставил разтвор от „Сода каустик” в сервирана порция обяд и деянието е останало недовършено, поради независещи от дееца причини. Осъден е на 1 година и 9 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието в затвор.
Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Пловдивския апелативен съд.
На съдебното заседание в рамките на Дни на отворени врати присъстваха ученици от IX-ти и X-ти клас на гимназия „И.С.Аксаков“ гр. Пазарджик, които с интерес наблюдаваха съдебното заседание и постановяването на осъдителната присъда.Етикети: , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка