Община Белово е номинирана за антинаградата „Катинар“

Област Пазарджик — 22 септември, 2016 в 08:05 часа.

Общо 41 са номинациите за наградите за Международния ден на правото да знам, организирани от Програма „Достъп до информация” (ПДИ), а сред тях са община Белово и РИОСВ-Пазарджик. За четиринадесети път ПДИ ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация – на 28 септември, когато е Международният ден на правото да знам. Целта на ежегодните награди е да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация.
Беловската общинска администрация е номинирана в категория „Катинар” и е дадена като пример за институция, която не изпълнява задълженията си по Закона за достъп до обществена информация и грубо нарушава правата на гражданите по този закон, защото освен че й куца активното публикуване и организацията на процеса по предоставяне на информация, не отговаря на устни и писмени запитвания по ЗДОИ.
На другия полюс е РИОСВ-Пазарджик, която наред с това през годините държи едно постоянно високо ниво в Рейтинга на активната прозрачност на Програма „Достъп до информация“ (ПДИ) – тя е пълен отличник сред институциите в системата на изпълнителната власт в Пазарджишка област и в последния рейтинг.
Тази година 41 номинирани се състезават в шест категории – четири награди „Златен ключ” и две антинагради – „Катинар” и „Вързан ключ”.Етикети: , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка