Отбелязаха 120 години от обявяването на Брацигово за град

Област Пазарджик — 17 декември, 2012 в 07:19 часа.

В празнично украсената зала на читалище „Васил Петлешков” в Брацигово, жителите и гостите на града присъстваха на тържествена сесия на общински съвет и концерт по повод годишнината. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на всички брациговци, дали живота си за свободата на града и родината. Съветниците решиха единодушно званието „Почетен гражданин на Брацигово” да бъде присъдено на Данаил Стоянов Юруков, генерал лейтенант Никола Костадинов Генчев и на Атанас Крумов Ботев, личности с изключителен принос за развитието и утвърждаването на града и общината..
Сесията беше водена от председателя на общински съвет Илия Калинов, празнично слово произнесе кметът на общината Васил Гюлеметов. В приветствието си към жителите и гостите на града областният управител д-р Дончо Баксанов каза, че Брацигово е свято място, което бележи връх в българската история със събитията от Априлското въстание. „Заветът на предците ни да бъдем обединени и силни в името на обществото и хората трябва да ни мотивира и ръководи и днес, въпреки трудностите на времето, защото общите усиля на всички граждани и институции са гарант за просперитета на Брацигово, региона и България.” Гост на сесията беше народният представител от Брацигово и област Пазарджик, Петко Петков, поздравителни адреси изпратиха вицепрезидента Маргарита Попова, зам. председателят на народното събрание Г. Пирински, кметове на общини от областта. Тържествената сесия завърши с изпълнения на ансамбъл „Тракия ” гр. Пловдив.
Рано сутринта беше отслужена тържествена литургия в храм „Св. Йоан Предтеча”, а на централния площад в града, местни самодейци представиха възстановка на събитията отпреди 120 години., когато с Указ № 667 от 15.ХІІ.1892 г. Брацигово е обявен за град.Етикети: , , , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка