Синдикат иска повече пари за българското образование

Област Пазарджик — 14 август, 2012 в 09:05 часа.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ поиска увеличаване на средствата за образование в бюджет 2013, съобщават от синдиката. При изготвяне на разчетите от образователното министерство, системата очаква спасителните финансови средства, за да обезпечи своето съществуване над авариен финансов режим. Българското общество също очаква ново европейско подреждане на финансовите приоритети и нареждане на отрасъл „Образование“ между тях. А това не би могло да се случи без увеличаване на средствата за образование на поне 4% от брутния вътрешен продукт, смятат синдикалистите. Приоритет „Образование“ ще остане само в мечтите на българите, ако няма дългосрочна финансова стратегия за достигане на тези жизнено важни за образованието ни средства в размер на поне 6% през следващите пет години. И всички други обещания за равен шанс на нашите ученици в Европа и света ще останат в сферата на предизборните обещания през следващата изборна година.
Работещите в образованието знаят, че заделените от държавата тази година средства за образование, си остават минимални в сравнение с последните 20 години:

• 1992 г. – 6,1% от БВП
• 1998 г. – 3,2% от БВП
• 2004 г. – 4,2% от БВП
• 2012г. – 3,19% от БВП

Синдикат „Образование“ приветства увеличението на заплатите на работещите в регионалните инспекторати по образование и министерство на образованието с до 30%, като навременна мярка на Министерство на финансите. Но нека да не забравяме, че в образователната система работят около 120 хиляди педагогически специалисти и персонал, чиито заплати са вече под социалния минимум на физическо оцеляване.
Синдиката предлага увеличение на заплатите с не по малко от 15%, като това да се случи до края на тази финансова година.
Синдикат „Образование“ ще настоява и за увеличение на единният разходен стандарт за ученик с 10 % през финансовата 2013г., гарантиращо финансиране не само на заложените в проектозакона за училищното образование нови практики, но и достойно заплащане на работещите в системата, което кореспондира само с увеличение на работни заплати.
България е на първо място в Европа по средна възраст на работещите педагогически специалисти /52 години за работещите в училищата учители/ и задържане и привличане на млади специалисти не би било възможно с 220 евро начална работна заплата.
Синдикат „Образование“ очаква успокояване на скритото напрежение в системата на образованието с решение на Министъра на финансите относно увеличението на учителските заплати, на базата на около 20% инфлация за периода на „замразяването им“ от 2009г.Етикети: , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка