29 от областта са посегнали на живота си от началото на годината

Област Пазарджик — 10 септември, 2015 в 12:23 часа.

Самоубийствата са сериозен здравен проблем в световен мащаб и една от водещите причини за смърт, включително сред младите хора, отчитат от РЗИ. Според данни на Световната здравна организация, на всеки 40 секунди някъде по света се извършва опит за самоубийство.
29 опита за самоубийство са регистрирани за първата половина на годината в областта. 10 от опитите са завършили с фатален край.
Наблюдава се тенденция към увеличаване на опитите за самоубийства при жените – Забелязва се намаляване на реализираните самоубийства при мъжете и увеличаване при жените.
Най-често използваните методи за самоубийства са медикаментозно отравяне, отравяне с химични средства, обесване, хвърляне под транспортно средство, хвърляне от високо.
В градовете опитите за самоубийства са повече, в сравнение със селата. През първите три месеца на годината на живота си по-често са посягали лица до 18 г. и 19-30-годишни, а през второто – хора над 51 г.
През миналата година в нашата област са извършени 71 опита за самоубийства, от които 25 са с летален изход. Сред посегналите на живота си най-много са били хората над 60 години, следвани от възрастовата група 31-40 г.

РЗИ Пазарджик проследява суицидната ситуация в област Пазарджик още от 2004 г.Етикети: ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка