40 жители на областта доброволно са сложили край на живота си

Област Пазарджик — 28 януари, 2017 в 07:37 часа.

72 опита за самоубийство са направени през миналата година на територията на областта, съобщават от РЗИ. От инспекцията акцентират, че няма регистрирани реализирани самоубийства във възрастта до 18 години. Опитите са с 11 по – малко в сравнение с предходната 2015 година, когато са били 83. За съжаление, трябва да се отчете факта, че през 2016 година има най – голям брой опити с фатален край – 40. Статистиката се води от 2004 година, когато са регистрирани 154 опита за самоубийство, от които 38 са завършили със смърт.
При опитите с фатален край мъжете заемат 77,5 процента, а жените – 22,5%. Най-често самоубийства с фатален край извършват самотни мъже, пенсионери, над 60 години, с тежки заболявания, живеещи в села в областта.
Водеща възрастова група при опитите, които не са завършили със смърт е до 18 г. – 34,4%. Разпределени по пол, в тази възрастова група са регистрирани опити само при жените.
92 годишна жена е най – възрастният жител на областта, която е направила опит за самоубийство.
Анализът на данните през миналата година показва, че през 2016 г. са регистрирани най-много фатални опити за самоубийство от 2004 г. досега и съответно най-малко нереализирани самоубийства. Наблюдава се една вътрешна динамика между съотношението реализирани – нереализирани опити. За първи път в 13-годишната проследяемост на суицидните опити в област Пазарджик, броят на реализираните самоубийства е по-голям от броя на нереализираните опити.
Най-често опити за самоубийство според анкетните карти, са извършили хора със средно и начално образование, следват тези с основно. С висше образование са регистрирани 4,4% от самоубийците; със същите проценти са с полувисше и без образование.
Най-много опити за самоубийство са извършени във времевите интервали от 18 до 24 ч. и от 12 до 18 ч., като най-голям е броят на опитите през месец септември.
Основните причини, които карат хората да сложат край на живота си са: тежко заболяване, психотични мотиви, конфликт с родители, скандал между съпрузи, конфликт с деца, раздяла с любим човек, несподелена любов, конфликт със съученици, самота.Етикети: ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка