Възстановяват частично присъственото обучение на учениците

Снимка:МОН

Предстои частично възстановяване на присъствения процес от 12 април – учениците от 1 до 4 клас се завръщат в училище, както, както и три от осемте класа между 5 до 12 клас – 6,7 и 11. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев и допълни, че на практика се връщат на стария график, ползван до 22 март.

“От 26 април, ако ситуацията позволява, съответно 5, 9 и 12 се връщат в класните стаи. 12 клас традиционно приключват по-рано, затова трябва да се върнат от 26 април”, допълни той.

По думите му ваксините имат ефект и благодарение на тях имаме шанс да възстановим учебния процес в края на тази учебна година. 500 са учителите и персонал, заразени с COVID-19, много по-малко от ноември и декември, когато имаше пикови стойности.

“Правим с министър Ангелов допълнително списъци за още желаещи учители да се заразят. Ние сме от тези 20% държави, които са извели учителите като приоритетна група във ваксинационния план, за да върнем присъствения процес, докато нещата се нормализират”, коментира още министърът на образованието.

“Ситуацията е непредвидима. При 6 редувания по две седмици ще видите, че 7 и 12 клас са приоритизирани, останалите 1/3 от времето ще учат. Но от днес да говорим за май оптимистично е трудно”, коментира той.

Практическите занаятия и упражнения ще бъдат възстановени в университети. “При студентите има навици за самостоятелно учене, но практическите неща изискват пряко взаимодействие”, разкри още Вълчев.

Има 3 пъти по-малко заболели учители в детските градини, отколкото в училищата. “Колкото са по-големи учениците, толкова повече е разпространението, по-активни са, смесват се повече групи. Но най-малките ученици най-трудно учат. Запазихме приоритетно първи и четвърти клас, за да са в клас”, допълни министърът.

Източник: Дарик нюз