Д-р Пламен Мартев, нефролог: Благодарение на съвременните методи на лечение, хемодиализата от присъда за пациента се превърна в пълноценен начин на живот

Pa1.bg: Д-р Мартев, представете себе си и дейността на Диализния център „Дъчмед диализа“ в Пазарджик с няколко думи.

Д-р Пламен Мартев: Казвам се д-р Пламен Мартев, специалист съм по вътрешни болести и нефрология с повече от 40 години лекарска практика. Като 90% от трудовия ми път е протекъл с лечение на болни със сериозни бъбречни заболявания. Работил съм в областта на хемодиализата, бил съм и началник на отделение повече от 30 години.

От 4 години работя към Центъра по хамодиализа „Дъчмед диализа“ в Пазарджик, на който съм управител. Ние се занимаваме с лечение на пациенти с крайна степен на бъбречна недостатъчност, независимо от причината за достигането до това състояние. По този начин се поддържа живота на пациентите и част от тях, при които е възможно, се подготвят за трансплантация.

Това е основаната ни дейност. Стремим се максимално да облекчим състоянието на пациентите и да им предоставим едно сравнително добро качество на живот. В тази връзка трябва да се отбележи, че съвременните технологии предлагат на този вид пациенти да живеят с бъбречните си заболявания дълго време, а не просто да съществуват. Целта е да се чувстват пълноценни. Много от нашите пациенти, не само че се чувстват добре, но работят и се грижат за семействата си. В моята практика имам пациенти, които започнаха лечението при нас, изгледаха си децата, а сега се радват и на внуците си.

Pa1.bg: В рамките на Диализния център в Пазарджик се разкрива и Консултативен кабинет. Каква ще бъде неговата дейност и и могат ли хора с общи бъбречни симптоми да получат консултация при Вас?

Д-р Пламен Мартев: Важно е да се отбележи, че много хора не подозират, че има бъбречни заболявания, докато не се появи болка или инфекция. В повечето случаи те търсят лекарска помощ на по-късен етап, което се отразява негативно на лечението им. И тъй като ние разполагаме с най-новата техника, имаме много добра апаратура, решихме да разкрием такъв консултативен кабинет. Имаме и необходимите ресурси като лаборатория и медицински знания. Всички пациенти, които подозират, че имат бъбречен проблем, могат да ни потърсят, за да направим необходимата диагностика и да предприемем нужното лечение. Работим със Здравната каса, така че с направление пациентът може да се възползва от нашата помощ. Кабинетът работи всеки делничен ден от 8.00 до 12.00 часа в Диализния център в Пазарджик на ул. „Царица Йоана“ №6.

Pa1.bg: Знаем, че бъбреците са едни от най-устойчивите органи в човешкото тяло, но пък бъбречните заболявания са много сериозни. Какво общи и прости симптоми могат да ни насочат към Вашия кабинет?

Д-р Пламен Мартев: Бъбреците са един от най-важните органи в човешкия организъм. Човешката кръв преминава цялостно през три основни органа – мозък, сърце и бъбреци. Те работя непрестанно 24 часа в денонощие. Осъществяват много сложна функция, освен да координират обмяната на веществата в организама, но и да осъществяват регулация на кръвното налягане и да влияят върху производството на червени кръвни клетки. Сложен орган са, с много функции, затова хората трябва да са наясно, че те също могат да боледуват.

Два пъти годишно е важно да се направи лабораторно изследване на урина и ако има патологични изменения да се потърси консултация със специалист нефлорог. Поне веднъж годишно трябва да се направи и ехографски преглед на бъбреците, защото при такива прегледи се откриват много заболявания, които могат да бъдат предотвратени в начален стадий.

Като цяло, много общи симптоми могат да ни насочат, че бъбреците ни имат проблем – задържането на течности, промените в кръвното налягане, тежестта в крайниците, болката в кръста, подуването на очите. Затова трябва човек да потърси и да направи консултация поне, за да се изключи бъбречна недостатъчност. За младите жени с проблемно раждане също е важно, след като се орди детето, да се консултират с нефролог, защото някои от заболяванията по време на бременността, могат да прерастват в тежки бъбречни увреждания. Диагностицирани навреме, могат успешно да бъдат излекувани и преодоляни.

Pa1.bg: Колко важна е апаратурата за качествената диагностика на един бъбречен проблем? С какво медицинско оборудване разполагате Вие?

Д-р Пламен Мартев: Апаратурата е изключително важна за един специалист в съвременните условия. Тя ни помага да видим неща, които при обикновен преглед, не бихме могли да открием. Добрата апаратура, в комбинация със знанията на специалисти, водят до прецизна диагноза и правилно лечение. Пациентите трябва да са наясно, че съвременната апаратура е напълно безвредна. Модерното ехографско изследване има ролята на скрининг, при който да се отсее има ли бъбречно заболяване. Важно е да имаш качествен модерен апарат, съчетан със знания, за да има точна диагноза. Ние разполагаме с модерен ехограф с висока разделителна способност, който ни дава ясна, детайлна и точна диагностика.

Pa1.bg: За много хора хемодиализата звучи като присъда. Самата нефрология като медицинска дисциплина обаче доста напредна през годините. Какво може да промени и да се повиши качеството на живот на такива пациенти?

Д-р Пламен Мартев: 40 години работя в тази област и съм свидетел как подобряването на методиката и апаратурата води до качествено лечение и удължаване живота на пациентите. 80-те години, когато в България се създаде диализната мрежа във всеки областен град, хемодиализата вече престана да бъде присъда, тя стана начин на живот и подготовка на пациентите за другия начин на лечение – трансплантацията. При тези пациенти, при които трансплантацията е невъзможна, хемодиализата става начин на живот. Съвременната апаратура позволява преживяемостта на пациентите с бъбречна недостатъчност да е много голяма, дори над 30 години. Имаме такива пациенти, които живеят смислено и пълноценно.

Pa1.bg: Трансплантацията – тя е панацея за голяма част от пациентите. Какви са условията в България за този вид алтернативно лечение на бъбречна недостатъчност?

Д-р Пламен Мартев: Бъбречната трансплантация е един от методите за лечение на бъбречните заболявания – другият е хемодиализата. Чрез нея се подобрява функцията на бъбреците, но пациентът отново продължава да приема медикаменти, които да попречат на организма да отхвърли трансплантирания орган. Ние, като медицина в България, имаме много добър опит в трансплантацията. Нашите трансплантолози са на световно ниво. Методите и медикаментите, които се използват на международно ниво, ги има и при нас. Основен проблем обаче остават донорите.

Хората смятат, че проблемът е в Закона. Българският закон за трансплантациите е правен по подобие на немския – пациент, който изпадне в мозъчна смърт, може да бъде потенциален донор, ако няма други съпътстващи причини или възражение от близките. Координаторите за трансплантация от реанимационните звена в болниците искат съгласието на близките от морални съображения, въпреки че по закон то не е нужно. Просто в страната липсват донори.

Законът е добър в неговата цялост, но трябва медийна популяризация и съдействие от неправителствените организации да се популяризира донорството и да се изясни какво е мозъчна смърт. Мозъкът е загинал, но органите продължават да работят, тъй като съвременната апаратура ги поддържа.

Испания в европейски мащаб прави най-много трансплантации. При тях, въпреки че католицизмът е консервативен към иновациите в медицината, успяха да обяснят на хората какво е мозъчна смърт и че отиващият си човек може да даде живот на още 4-5 други живи.

При трансплантацията има и живо донорство. Законодателството ни разрешава роднини до първи братовчед да дарят орган. Това е възможно при бъбреците и черния дроб. С един бъбрек човек може да живее цял живот, но трябва да спазва по-щадящ режим на живот. Има хора, родени с един бъбрек, които и никога не са проявили симптоматика за непълноценност.

Pa1.bg: Намираме се в условията на световна пандемия от коронавирус. Вашият Диализен център как работи в тази връзка и имате ли пациенти, инфектирани със заразата?

Д-р Пламен Мартев: Самият вирус не предизвиква бъбречни заболявания, но пациенти на хемодиализа могат да се инфектират и да се разболеят. Лечението с диализа си продължава, а инфекционист назначава симптоматично лечение на коронавируса. В нашия Диализен център имаме оборудвана зала за пациенти с ковид, където се провежда тяхното лечение. Персоналът спазва всички предписания на МЗ. Имахме такива пациенти, които обаче бяха оставени на домашно лечение с минимални симптоми. Вече са добре, живи. От персонала нямаме инфектирани колеги. Въпросът е да се спазват правилата, тогава опасността е много малка.

Pa1.bg: Да кажем няколко думи и за профилактиката на бъбречните заболявания. Как можем сами да се предпазим и да си помогнем?

Д-р Пламен Мартев: Хората не бива да забравят, че имат и бъбреци. Елементарните неща са – нормален прием на течности до 3 литра зимното време, и до 4 литра през топлите месеци. Да не се прекалява в нищо. При неразположение да се потърси специалист. Хранителните добавки са съюзник в профилактиката на бъбречните инфекция, но те не са основно лечение. Трябва задължително да са назначение от специалист, а не да се провежда самолечение. Човек, който живее нормално и се храни здравословно, няма нужда допълнително да стимулира този орган.

Единственият съвет приемът на минерална вода да не бъде системно от един източник, а да се сменят, за да може да се нормализира нивото на електролитите в организма.

Pa1.bg: В заключение – какви са най-честите онкологични заболявания на бъбреците и как протичат те?

Д-р Пламен Мартев: При мъжете най-често е засегната простата от онкологичните заболявания. Карциномът на бъбрека е в компетенцията на уролога, но то е сравнително рядко заболяване. Има препоръка всички мъже след 45-годишна възраст да си правят изследване на туморен маркер за рак на простата. Ако има завишени нива, се прави простатна биопсия. При има съмнение за злокачествено бъбречно заболяване, пациентът се насочва към уролог онколог.

* Д-р Пламен Мартев е специалист нефролог в Пловдив с над 40 години опит. Диагностицира и лекува пациенти с бъбречни заболявания, бъбречна недостатъчност, камъни в бъбреците, инфекции, възпалителни заболявания (цистити), функционални нарушения, както и наблюдение на пациенти с хронични бъбречни заболявания. Д-р Мартев не преглежда деца.

ОБРАЗОВАНИЕ

Завършва Медицински университет Пловдив през 1980 г. Своите специалности Вътрешни болести и Нефрология придобива през 1989 г. и 1994 г.

КВАЛИФИКАЦИИ

– Член на Българско дружество по нефрология и на Български лекарски съюз;

– Участие в многобройни национални конгреси и семинари по специалността.

БИОГРАФИЯ

След своето дипломиране д-р Мартев започва работа като лекар в Добрич. От 1994 г. до 2006 г. работи в МБАЛ Асеновград, а от 2006 г. до 2017 г. работи в МБАЛ Пловдив. Работил е като началник отделение по диализа към УМБАЛ Пловдив, както и като управител на Дъчмед Диализа България – Диализен център, Пазарджик. Към момента е част и от екипа специалисти на МЦ Евромед Пловдив.

** “Дъчмед Интернешанъл” ЕООД, част от която е Диализният център в Пазарджик, е частна холандска компания, осигуряваща на всички здравни заведения и пациенти в страната доставка на висококачествена медицинска апаратура и консумативи, сертифицирана поддръжка и сервиз на инсталираното медицинско оборудване и диализни лечения в три частни диализни клиники в България.

Дъчмед предлага на своите клиенти гаранционно и извънгаранционно обслужване на инсталираната медицинска апаратура, извършвано от висококвалифицирани специалисти, сертифицирани от производителите за техническо обслужване на тяхното продуктово портфолио.

Дъчмед Интернешанъл” ЕООД притежава безсрочен лиценз от Министерство на здравеопазването за търговия на едро с медицински изделия.