Екатерина Захариева: Обратният процес на завръщане на българи в България започва при доближаване на средните доходи за страната със средните за ЕС

Здравейте, госпожо Захариева. Първо искам да Ви попитам как се чувствате след като миналата седмица дадохте положителен тест за коронавирус?

Благодаря ви, чувствам се добре в момента. Надявам се скоро да възобновя срещите на живо. Пожелавам на всички българи да са живи и здрави. Моят призив е да спазват мерките и да се пазят.

Коронавирусът засегна всички сфери от живота ни. Как се отговаря на такова глобално предизвикателство и ще приключи ли скоро пандемията?

Така е. Затова е толкова важно да продължим да спазваме мерките, които ни препоръчват експертите и ваксинацията да продължи. Всеки носи отговорност за своето здраве и живот и това на близките си.

Няма човек, който да не е засегнат от пандемията. Затова и се опитваме да подпомагаме всички групи, особено тези, които се намират в по-тежка ситуация. Пенсионерите получават вече месеци наред добавка от 50 лева към пенсиите си. Отраслите, които са най-засегнати от пандемията – туризъм, транспорт, развлекателния сектор също получават нашата пълна подкрепа. Общо мерките за борба с последиците се равняват на 3,7 милиарда лева. Вярвам, че ще излезем по-силни и от тази криза, както сме успявали и преди.

Институциите и правителството работят неуморно, за да се борят с последиците от пандемията. Като нещо положително мога да отбележа, че станахме по-гъвкави и адаптивни при взимането на решения. По време на пандемия няма място за бездействие.

Пандемията ни даде възможност и за равносметка. Имаше и събития, които може да се определят като положителни, например завръщането на стотици хиляди българи обратно в родината. Според вас може ли те да останат трайно в България и как?

И аз гледам на прибирането на българите в страната в началото на пандемията като шанс тези хора да се завърнат за постоянно в страната. Истината е, че България днес е много различна от България преди 10 години. Има по-високи заплати, повече възможност за развитие и бизнес. В сравнение с 2011 г. средната работна заплата днес се е увеличила повече от два пъти – от 661 лева на 1468 лева. С нормални доходи и нормална среда на живеене е много по-вероятно да привлечем обратно българите, които са заминали да учат или да работят в чужбина.

Практиката на другите държави показва, че обратният процес на връщане започва при доближаване на средните доходи за страната със средните за ЕС. В момента те се равняват на 53% от средното за Европейския съюз, при достигане на ниво от 63% се очаква да започне сериозен процес на връщане на българи обратно в страната. С мерките, които предвиждаме в програмата си, постигането на тези проценти е напълно реалистично. Разбира се, хората не гледат само доходите, нещата са доста по-комплексни. Те искат добра градска среда, добро образование и детски градини за децата си, добра инфраструктура и добри услуги. Затова и предвиждаме да надградим постигнатото в тази посока.

Ще подкрепяме и нашите сънародници, които са в чужбина, защото не трябва да се къса връзката между тях и България. Така в началото на 2020 година Министерският съвет одобри първата по рода си програма за подкрепа на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна, Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание. По този начин ще продължим да подпомагаме българските организации в страни с исторически български общности с цел да се съхранява българските дух, идентичност, език, култура и традиции.

В началото на кампанията успяхте да се срещнете с доста хора. Какво ги вълнува гражданите и какво очакват те от политиците?

Хората в Пазарджик и областта на първо място се вълнуват как доходите им могат да растат и от възможностите за реализация. Интересуват се и как да се привлекат повече инвестиции и големи производства в региона. Всеки човек иска да осигури комфортен и спокоен живот на себе си и семейството си в мястото. През последните 4 години направихме много за облагородяването на региона. Отделихме 173 милиона лева за ремонт на пътища. Забелязвам, че гражданите активно се вълнуват и от опазването на  околната среда. По тази тема ще кажа, че правителството инвестира над 4 и половина милиона лева в изграждането, култивирането и закриването на депа за отпадъци в областта. Хората искат и децата им да получават качествено образование и да са подготвени за бъдещето. Нашата цел е всички граждани да живеят в нормална и приятна среда и да имат достъп до качествени услуги. Смятам, че обликът на публичните пространства се промени много в сравнение с 10 години назад. Радвам се, когато виждам ремонтирани и осветени площади, поддържани паркове и градинки, нови улици и тротоари. Вярвам, че и хората го оценяват.

Вълнуват се и от външна политика, учудващо за някои хора. Мен като външен министър не ме изненадва. В последната година получих много поздравления от български граждани за нашите политики и позиции. Благодаря им, че оценяват, че защитавам техния интерес и интереса на българската държава.

Един от основните проблеми пред българската икономика е недостига на подготвени кадри. Вие как смятате да отговорите на това предизвикателство?

Предприехме конкретни мерки, защото недостигът на кадри се очертава като сериозно предизвикателство пред българската икономика. Съкратихме срока за издаване на работни визи за сезонни работници, които идват от трети страни извън ЕС – от 35 на 15 дни. Така по-бързо се задоволяват потребностите на работодателите и се привлича работна сила. Предвиждаме в програмата си едногодишна стартова подкрепа за привличане обратно на емигрирали българи, като ще се осигурява – поемане разходи за наем, гледане на дете до неговото записване в детска градина, финансови стимули за работа в области с ниски възнаграждения и осигуряване на безплатно обучение по български език за членове от семейството, които не владеят езика. С цел да привлечем повече чуждестранни инвеститори, приехме закон за “стартъп виза” и чиято наредба предстои да бъде гласувана. Така се създава бърза писта за предприемачите извън ЕС да дойдат в България и да инвестират.

Дори да създадем най-модерната инфраструктура и условия за труд, истината е, че устойчив растеж и развитие се постига с образование. В крайна сметка всичко се прави в името на по-добър живот на хората. Кадрите трябва да са подготвени за нуждите на икономиката. Затова и ние предлагаме бюджета за образование да се увеличи през следващите 4 години, докато достигне 5% от БВП. Изхарчените пари за образование и наука са инвестиция в бъдещето, те рано или късно се изплащат безвъзвратно. През последните четири години стимулирахме повече млади хора да започнат работа в системата на образованието като увеличихме учителските заплати – стартовата заплата вече е 1260 лева. Младите хора ще доведат нов дух и нови идеи, които да подобрят качеството на образованието.

През този мандат започнахме масова модернизация на училищната база – вече има интернет във всички училища, като инвестирахме 60 милиона лева за компютърна техника и подпомогнахме изграждането на модерни центрове за природни и точни науки в над 260 училища със средства в размер на 40 милиона лева. Целта е да дадем повече възможности за личностно развитие на учениците.

Каква е оценката Ви за изминалия мандат? Смятате ли, че успяхте да се справите?

Оценката ми е положителна, но най-важната оценка я дават хората. Ние не говорим просто думи, а предприемаме конкретни действия и резултатите са налице.  След като погледнах какво сме обещали през 2017 година, открих, че сме изпълнили напълно нашата програма във всички сфери – икономика, образование, инфраструктура, социална политика. Обещахме минимална пенсия от 300 лева  и го постигнахме. За 4 години средната работна заплата за страната се е повишила с почти 31%. Вдигнахме минималната работна заплата от 460 лева на 650 лева, за да гарантираме достойно заплащане за труда на хората. Сега си поставяме за цел 2000 лева средна работна заплата и минимална заплата от 1000 лева. За някои това звучи амбициозно, но е напълно постижимо.

Накрая искам да ви попитам какво си пожелавате на 4-ти април?

Преди всичко си пожелавам си и да успеем с всеобщи усилия да се преборим с последствията от пандемията от COVID-19 и хората да са живи и здрави. След като се разболях от вируса, осъзнах напълно че фразата „здравето е на първо място“ не е просто клише, а истина, която понякога забравяме.

На 4-ти април се надявам хората отново да ни гласуват доверие и да продължим да работим за развитието и модернизацията на страната.