Задържан е 23-годишен от Пазарджик, изнудвал бившата си приятелка с „такса спокойствие”

Снимка: News.lex.bg.

Криминално проявен, изнудвал бившата си приятелка с „такса спокойствие” е задържан от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР-Пазарджик.

Действията  по разследване и задържане на извършителя са извършени под наблюдението на прокурор от Районната прокуратура в Пазарджик. Разследването било предприето по сигнал, че 23-годишен пазарджиклия отправял заплахи към бившата си приятелка след като наскоро излязъл от затвора, където изтърпял присъда. Разбрал, че младата жена имала връзка с друг мъж, започнал да заплашва и двамата с убийство, като поискал всеки месец да му плащат по 300 лева „такса спокойствие“, за да не ги притеснява.

След подаден сигнал в полицията, било предприето разследване, което завършило със задържане на изнудвача, непосредствено след като получил парична. Извършени са неотложни процесуално – следствени действия, в резултат на които са иззети веществени доказателства – нож, паричната сума и др.

Криминално проявеният е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Той е привлечен, като обвиняем за заплахи с убийство и изнудване – престъпления по чл. 144 ал. 3 и по чл. 214 ал. 1 от НК. Предстои Районна прокуратура – Пазарджик да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.