Илиян Кузманов – “гражданин на света” с екзистенциален мироглед и съзнание на източен мъдрец

Илиян Кузманов е човек, когото трябва да срещнеш в живота си, с когото имаш потребност да „свериш“ възгледите си, да погледнеш зад думите и от когото да черпиш вдъхновение и зряла мъдрост. Той е обикновен човек, натоварил себе си с необикновената мисия да ни накара да обичаме нас самите, да имаме отношение към глобалните проблеми на човечеството, да усещаме емпатия към другите и да оставим поучителна следа с действията си.

Той е глобален човек, „гражданин на света“, „човек на пътя“, който е формирал своя характер и своята ценностна система чрез опита на другите и собствената си потребност да прави добро, да разбира и да търси решения.

Илиян Кузманов, не е от хората, които чакат друг да им отвори вратата, друг да реши проблемите им, друг да поеме отговорност и друг да го направи щастлив. Той граби с пълни шепи от живота, вдъхновява се от малките неща и ги превръща в социални каузи. Завършил е “Право” в България, също така “История”, “Икономика” и “Финанси” в Канада, има успешен бизнес в Англия и иновативни социални настоящи бизнес начинания в България. В същото време, този успял човек, е земен, с усет за пулса на деня и със свой собствен мироглед.

Когато го срещнеш и опознаеш, разбираш, че това е човек, който изразява себе си чрез думите… пише, чете, твори и говори като източен мъдрец. Спечелва те с това, че той няма мечти, има цели и смело и последователно върви към тях! Преодолял е егото си и се е отдал на другите…

Пред последните месеци този „огромен Човек“ пише книга с провокативното заглавие „Ако срещнеш Буда – убий го“. Творбата обаче не е криминална, а дълбоко философска, екзистенциална, социална и глобална по същността си.

Ако срещнеш Буда, убий го!“ е коан от Будизма, построен в комуникацията, разговора между учител и ученик. Той учи ученика, сам да преценява, да може да мисли, да не се доверява на това, което му казват, да преценява според вътрешния си компас, а не според догматичното получено знание и норма… Там няма диктовка, канон, напротив, вътрешен път към душата, към сърцето. В Будизма целта е да се отървем от Егото, което е товара на обществените прегради, на суетата, на материалното желание породено от обществените очаквания. Не оставайте с впечатлението, че това е отричане от богатството, напротив, това е получаване пълното удоволствие от него, от парите, като инструмент който може да запълни живота ни. Защото всяко наше действие, трябва на първо място да ни носи личностно удовлетворение, щастие, любов… най-вече, когато правим за другите нещо. В Християнството втората Божа заповед е – „Обичай ближния си, както обичаш себе си“… Като на първо място си поставен ти – любовта към себе си, която е мерило за любовта към ближния…

Това което разказвам е за един друг път – не в името на народа, а в името на теб и на любовта.

Каузите са две – едната е да направим пекарна за кафе в Тайланд, етично отговорно, от мястото където кафето расте, с грижа и за фермерите и за хората там. Заедно с един швейцарец, който чисти плажовете и се грижи за океана, за когото вече съм разказвал.

Ние в България, грижещи се за океана, заедно с швейцарец, не е ли готино?! Без да искаме да ги стигнем швейцарците, а да направим нещо заедно за планетата, I have a dream…! Втората кауза е за местните писатели. Искам да имаме писател, който да почувства, това което почувствах аз когато прописах, а не да се чуди как да връзва двата края, да се радва че си е купил билет за автобуса… или какъв проект да напише и от кой да чакат с отворени ръце… Един писател, една голяма награда- 20 000 лв., една книга, всичко свързано с нея, реклама и 100% от печалбата и….

Книгата ще е илюстрирана от тайландска художничка, Зен Будистки, нейните картини също ще се продават. Тя е доста колоритна жена, посветила се на изкуство, което излиза дълбоко от сърцето ѝ изпълнено с енергия и мистицизъм…