Катя Костова, директор на „Арт театър“ в Берлин: Хората, които идват в театъра дълбоко в сърцето си носят любовта към България и българската култура

Снимка:ФБ

По повод реализирането на един интересен проект  – “Известни актьори четат съвременни български автори” , РА1, разговаря с  Катя Костова,  директор на Арт театър в Берлин и автор на проекта.

РА1: Госпожо Костова, разкажете за интересния проект, който реализирате, свързан с участието на наши известни актьори?

Катя Костова: За проекта “Известни актьори четат съвременни български автори” ще започна малко по-отдалече. Аз съм създател и директор на Арт театър “Катя Костова”. През годините екипът на Арт театър е реализирал представяне на множество български театрални постановки, концерти и филми на територията на Германия. Тъй като аз имам особена слабост към българските текстове, съвсем естествено се роди идеята да започнем да каним съвременни български писатели и да представяме техните произведения по един малко по-различен начин. За мен и моят екип беше важно да разчупим представите за литературните четения и да излезем от рамката на традиционното представяне на българските творци. Така стигнахме до идеята да представяме творби на съвременни български автори, посредством популярни артисти.  Първите гости, които поканихме бяха обичаната Татяна Лолова, която представи книгата “Живот в скалите” на Мария Лалева. Ще отворя една скоба и ще споделя с вашите читатели, че няколко години по-рано, именно Татяна Лолова постави началото на Арт театър със спектакъла “Дуенде” на Театър 199 “Валентин Стойчев”.  Но да се върна на вечерта с Татяна Лолова и Мария Лалева. Получи се едно фантастично събитие, което даде началото на новия проект “Известни актьори четат съвременни български автори”. След това срещнахме читателите и публиката с  Цветана Манева, която представи творчеството на Мария Касимова – Моасе. Срещите станаха редовни, а проектът беше подкрепен от Български културен институт в Берлин. Малко преди да се разрази ковид епидемията в афиша на Арт театър присъстваха срещи със Стефан Вълдобрев,  поета Добромир Банев представен от Петър Антонов, спектакъла “За Народното творчество” на Камен Донев, както и прожекцията на няколко български филми.  След призив на канцлера Ангела Меркел, взехме тежкото решение на отложим всички предстоящи събития за 2021 година, но не и  да спрем дейността си. Така се роди онлайн изданието “Известни актьори четат съвременни български автори”, което за кратко време набра огромна популярност не само  в Германия.

РА1: Колко са записаните до сега произведения и от кои актьори, а също и къде нашите читатели могат да ги чуят?

Катя Костова: Записите продължават и в този момент.  До сега имаме готови около 30 видеа, от които сме излъчили 6. Всички те могат да бъдат гледани в Youtube канала на Арт театър, както и във фейсбук. Това е нашият начин да кажем на публиката, която ни следва: “Благодарим ви за доверието!”.  Артистите, които сме излъчили досега са Стефан Вълдобрев, Мариус Куркински, Люси Дяковска, Боряна Братоева, Петър Антонов и Иво Сиромахов.

РА1: Подготвяте ли и други такива интересни проекти?

Катя Костова: В момента работим по един изключително вълнуващ нов проект, но ще се въздържа от повече подробности. Целта ни е той да стартира през есента на 2021 година.

РА1: Вие живеете в Берлин, ще ви помоля да разкажете повече за българската общност там?

Катя Костова: Българската общност на територията на Германия е една от най-многобройните – около 360 000 души. В Берлин живеят около 34 000 души, които са изключително разнородни  като диаспора. Аз мога да разкажа за наблюденията ми, като човек, който следи целия процес по организацията на българските културни събития на Арт театър. На тях присъства публика, която дълбоко в сърцето си носи любовта към България и българската култура. Ще ви споделя какво се случва след като свършат спектаклите и дългите аплодисменти утихнат. Тогава актьорите излизат във фоайето на театъра и там започва истинския празник. Артистите отделят на всеки зрител нужното време, а докато чакат да дойде техния ред, останалите хора се сближават и създават контакти. Именно общите културни потребности и интереси на присъстващите създават едно отворено и сплотено общество.

РА1: Как се осъществяват културните контакти с българи, живеещи в други страни в Европа и предвиждате ли и за тях културни инициативи?

Катя Костова:  Осъществяването на културни контакти с българи в други страни е един съвсем естествен процес. Ние предлагаме вълнуващи културни събития, които представляват интерес и се радват на популярност. Работим съвместно с други културни организации в Европа, подкрепени сме от множество български театри и държавни институции.  С една част от тях вече имаме общи проекти. Очаквайте всяка неделя, точно в 18 ч. следващите епизоди на нашето онлайн издание, в което предстои да видите ваши любими популярни актьори. На 25 декември ще излъчим извънредно детско издание с Коледни стихотворения за деца в изпълнение на една от най-изявените актриси на Народния театър. Коя е тя, предстои да разберете, ако на 25 декември, точно в 18 ч. ни гледате на нашия youtube канал, на фейсбук страницата на Арт театър или на сайта www.artday.bg.

РА1: Какво ви предстои в най-близък план и как ще посрещнете празниците?

Катя Костова: По време на празниците ще бъдем заедно с цялото ми семейство. Въпреки, че имаме пораснали деца, на Коледа всички се събираме заедно. Тук е мястото да благодаря на семейството ми за огромната подкрепа. Много малко хора знаят, че синът ми е движещата сила и човекът с новите идеи. Аз съм щастлива, защото семейството ми осигурява комфорта да правя това, в което вярвам. Без тях не би се получило толкова успешно начинание. През 2021 година аз и екипът на Арт театър ще продължим да представяме творците, от които се вълнуваме.  Пожелавам на читателите на най-позитивния сайт здраве и вдъхновение! Помнете, че мечтите се сбъдват не само на Коледа!