НАП: Днес е последен ден за деклариране на доходите от 2020 г.

Снимка: vihrogon.bg

Днес е последният ден за подаване на данъчните декларации за получените през 2020 г. доходи. По закон крайната дата е 30 април, но заради съвпадението с Великденските празници тази година срокът е удължен до 5 май.

Същата дата е и крайният срок за ползване на отстъпка от данък сгради и данъка за автомобила, ако собствениците платят цялата сума наведнъж.

За втора поредна година НАП предоставя на данъкоплатците предварително попълнени декларации за доходите, които могат да бъдат открити на сайта на приходната агенция в портала за електронни услуги. Тези декларации обаче са достъпни само за граждани с персонален идентификационен код – ПИК, или електронен подпис. Данъкоплатците, които нямат ПИК или електронен подпис, подават данъчната си декларация по традиционните начини – лично в офис на НАП или по пощата.

В предварително попълнените данъчни декларации са включени доходите от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, наеми при отдаване на имот на юридически лица и получени агросубсидии. Данъкоплатците трябва да ги допълнят с данните за други доходи като например наеми от физически лица. За първи път НАП вече посочва и доходи от продажби през интернет – това са сумите, получени с наложени платежи, като НАП посочва и името на куриерската фирма. Хората, които заради пандемията през 2020 г. са работили повече от половин година от дома си за чуждестранен работодател, също трябва да подадат данъчна декларация и да платят окончателен данък в България, предупреждава още НАП.

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП, посочва приходната агенция.

Срокът за 5% отстъпка за част от местните данъци също е удължен тази година до 5 май заради Великденските празници. Отстъпката е за предплатените за цялата година данък сгради и данък за превозни средства. Другата възможност е двата вида налози да бъдат платени на две вноски – до 30 юни и до 31 октомври.

5 май е крайният срок и за първата вноска на такса смет. След тази дата за неплатилите започват да текат лихви за закъснение. Следващите вноски за такса смет са 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Местните данъци и такси също може да се плащат през електронните портали на повечето общини, където всеки собственик на имот или автомобил може да прави и справки какви задължения има към общинските бюджети.