На този ден: Навършват се 104 години от смъртта на великата българка Райна Княгиня

Снимка: "Евроком"

На 29 юли се навършват 104 години от смъртта на българката Райна Княгиня, отдала живота си в името на каузата Свободна България.

Райна Футекова е родена на 18 януари през 1856 г. в Панагюрище. Учи в родния си град и в девическото училище в Стара Загора при А. Тошева. През 1874 г. става учителка в Панагюрище. Тя е една от основателките на женското дружество “Китка” в родния си град.Едва 20-годишна Райна е помолена от Георги Бенковски да ушие знамето на въстаниците. По време на Априлското въстание 1876 г. носи извезаното от нея и тържествено осветено от поп Груйо знаме на шествието в Панагюрище (за което получава прозвището Княгиня).

След края на Априлското въстание Райна е заловена от турската власт. В пловдивския затвор тя е бита и малтретирана повече от месец. Това е отразено в репортажите на американския журналист Джанюариъс Макгахан. След намеса на дипломатите на западни държави турският жандарм освобождава българката. Тя е изпратена в Москва, където учи три години медицина и става първата дипломирана акушерка в България. В Русия пише своята автобиография, която излиза първо на руски език. През 1934г. е преведена и на български.Митрополит Климент кани бележитата българка за учителка в Търново. Три години след това Райна Княгиня се връща в Панагюрище. Там тя се омъжва за Васил Дипчев. Не след дълго семейството се мести в Пловдив. През 1898г. Васил Дипчев е избран за народен представител и те заживяват в София заедно с петимата си синове. Скоро Дипчев е задържан заради политически гонения. Няколко месеца след това и умира от побой. Райна остава сама с петимата си синове и едно момиче, което осиновява.

И петимата стават офицери от българската армия. Райна Княгиня умира на 29.07.1917г. на 61 години.

Източник: “Евроком”