На този ден: Честваме Успение на Свети Методий Славянобългарски – християнският просветител

Снимка: TVN.BG

На 6 април Православната църква отбелязва успението на Свети Методий Славянобългарски, по-голям брат на Константин Философ – Свети Кирил.

Свети Методий е роден около 815 г. в Солун, умира на 6 април 885 г. във Велика Моравия, на територията на днешна Чехия. Канонизиран е от християнската църква за светец.

В ранната си младост Методий избира военното поприще и десет години управлява една славянска област, подвластна на византийския император. Той обаче почувствал Божието призвание, отказал се от високото си положение и постъпил в манастира, намиращ се в планината Олимп – Мала Азия.

По-късно при него идва и по-малкият му брат Константин. Оттогава те не са се разделяли до смъртта си и заедно извършили великото и забележително дело – създаване на славянската писменост и на християнската просвета всред славяните.

В Моравия светите братя заедно учели народа на християнската вяра с достъпен славянски език и това продължило до смъртта на Св. Кирил в Рим.

Поради коварните замисли на немското духовенство свети Методий не могъл да се върне в Моравия, а останал в съседната Панония, чийто княз Коцел го върнал обратно при папа Адриан ІІ с молба да го ръкоположи за епископ.

Така свети Методий от обикновен мисионер станал архиепископ на Панония и Моравия и се подчинявал направо на римския първосветител. Но клеветите продължавали: ту го обвинявали пред местния княз, че открито изобличавал неговия нечист живот; ту на римския папа внушавали, че Методий иска да откъсне от неговия диоцез Моравия и Панония; ту в Цариград изпращали съобщения, че епископът много се приспособил към римския папа…

Вече в преклонна възраст Методий трябвало навсякъде лично да се явява и да изобличава нанасяните му клевети.

Най-накрая враговете му успели да го хвърлят в затвора за две и половина години, откъдето бил освободен само поради строгата заповед на папа Йоан VІІІ.

През цялото това време Свети Методий продължавал своето дело на славянски равноапостол, като проповядвал словото на божествената истина и като превеждал от гръцки на славянски език свещените книги. Той оставил като скъпоценно наследство превода на всички канонически книги на Свещеното писание и превода на църковноправния сборник Номоканон.

Свети Методий Славянобългарски починал на 6 април 885 г. и бил погребан във Велеград и – според житието му – “лежи във великата моравска църква, от лявата страна, в стената зад олтара на света Богородица”. Древната му служба се запазила в ръкописи от ХІІІ век.

Св. Методий се чества и на 11 май заeдно със Св. Кирил.

На 6 април имен ден празнуват всички мъже, носещи славянското име Страхил, което означава пазител и повелител на мира. То е производно на Страшил и означава още “страхопочитание, уважение към себе си”.

Вярва се, че хората, които се наричат така, са силни и храбри.

Източник: БНР