На 24 май: Откровено за образованието с Димитър Хаджидимитров

Димитър Хаджидимитров е дългогодишен преподавател по Английски език и председател на Регионален синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа“ – Пазарджик. По повод 24 май – празникът на българската писменост, просвета и култура, PA1 разговаря с него за традициите и промените в образованието.

 

На 24 май да си поговорим за това какво се промени в учителската професия през последните години?

Димитър Хаджидимитров: Само допреди няколко години училищата, работата на учителите, дори учениците бяха много по-различни. Напоследък бурно навлезе дигитализацията в образователната ни система, но това не се дължи само на отминаващата пандемия и локдауна, който я съпътстваше, просто вече огромната част от учениците са т.н. Милениуми или родените с дигиталните устройства  (digital natives). Това неминуемо доведе и масовото навлизане на обучението в електронна среда. Изчезнаха книжните дневници, материалните книги, постепенно, макар и бавно и мъчително намалява бумащината в училище. Говорейки за това обаче, трябва да се отбележи, че необходимостта от основни школски ценности остана – отговорността, уважението, мотивацията, самодисциплината, възпитанието, те всички са не по-малко важни и днес, защото без тях няма как да се провежда ефективен учебен процес, каквито и нови и модерни технологии да бъдат въвеждани. И тук е важната роля на родителите, които още по-осъзнато трябва да подпомагат учителите чрез по-ефективен родителски контрол и в партньорство с училището.

Естествено, повиши се значително жизненият стандарт на учителите, поради значителното увеличение на техните доходи, което е осъзнато от държавата като остра необходимост и всички управляващи са морално длъжни да следват тази посока, защото за образованието няма по-важно от човешкия фактор.

А самите учители според Вас като съсловие, като личностно присъствие промениха ли се?

Димитър Хаджидимитров:  Самите учители се променят и то в движение, защото те като субекти на тази най-важна и социално значима професия, не търпи бавене и отлагане, животът е динамичен и не чака никого. Но учителите не трябва да бъдат оставяни сами в тази динамика. Все още има какво да се желае от обществото, то има нужда от усещане за повече съпричастност към педагозите. А иначе учителите не могат да са закостенели, защото те учат, всъщност, цял живот!

Често пъти чуваме коментари, че учениците вече са различни, според някои по-свободни, според  други – по-неконтролируеми. Какви са според Вас децата на 21-ви век?

Димитър Хаджидимитров:  Аз го споменах и по-горе, днешните деца са родени с дисплея, с електронната джаджа, те не могат да си представят живота без смартфон, без социални мрежи, без селфита и електронна комуникация, та дори и търговия. Но и ние възрастните се пристрастихме, защото също сме част от тази среда, колкото и вреди тя потенциално да нанася. Съвременният живот не може без развитие на информационните технологии, но трябва и изконните човешки ценности да бъдат съхранявани, а това не може да бъде задача, прехвърлена само и единствено към училището. 21 век тепърва предстои днешните деца, техните деца и внуци ще са свидетели на целия 21 век. Дай Боже човешкият род да успее да съхрани свята човещина на първо място, човешката ни същност с нейните добри страни, защото ако лошите черти надделеят, бъдещето ще е пагубно, чели сме го в антиутопиите и гледали във футуристичните филми. Във всеки случай, научните постижения трябва да служат за хуманни, мирни цели, а не за бъдеще като в научно-фантастичните филми като поредицата Терминатор и книгите на Хърбърт Уелс и Айзък Азимов.

Какво искате да се съхрани като традиция в българското училище и какво трябва да се промени?

Димитър Хаджидимитров: Трябва да се учи българска история и литература, там да бъде акцентът в хуманитаристиката, без да се пренебрегва и чуждата култура, трябва задължително да се засили гражданското, моралното образование, да се запази българската идентичност в съзнанието на подрастващите, да бъдат толерантни, но и родолюбци, да могат да отсяват плявата от зърното във всичко, което правят. Имаме прекрасни традиции в българското образование и то не от вчера, да следваме заветите на Неофит Рилски, Константин Величков, Иван Вазов и Васил Априлов. Образование във всичко, четенето на книги не трябва да се изоставя, това ще бъде културен крах, ако се допусне.

На празника на българската писменост, просвета и култура какви са Вашите пожелания към колеги, ученици и родители?

Димитър Хаджидимитров:  По случай 24 май – националния празник на българската писменост и култура, която светите братя Кирил и Методий посяха сред цялото славянство, а и дадоха на други народи, пожелавам много здраве, късмет и лично щастие. Учители, ученици и родители да бъдат една сплотена и задружна общност, за да вървим напред и нагоре. Честит празник на всички български граждани, обичайте българската култура, четете книги. Честит 24 май!