Г. Гайдаров: Финансовите разчети за новата такса смет са почти готови

Пазарджик — 16 април, 2018 в 15:42 часа.


Финансовите разчети за новата такса смет, която ще влезе в сила от следващата година са почти готови, така отговори на въпрос на Ра1 финансистът на общината Георги Гайдаров, който допълни, че през 2019 година, общината ще трябва да събере около 1,2 млн. лева повече, за да гарантира качественото извършване на услугите по сметосъбиране и сметоизвозване. Това стана на общественото обсъждане за изтеглянето на безлихвен заем от държавния бюджет, с който да се погасят част от задълженията на общината към РИОСВ, относно невнесени през годините вноски. Целта на този заем е да се внесе сума, която да направи възможни преговорите по разсрочване на тези задължения, обясни Гайдаров. Сумата, която общината дължи е 3,9 млн. лева, която с наложените лихви достига до 4,5 млн. лева. Плащането на част от задълженията и резултатни разговори за разсрочване, ще направят възможно поставянето на сепарираща и компостираща инсталация, която ще увеличи значително животът на изградената първа клетка на Регионалното депо.
Присъстващите в залата, които основно бяха общински съветници и политически партии, които са извън местния парламент се усъмниха в думите на главния финансист, че този заем и взетия по – рано кредит от 15 млн. лева ще се изплащат безпроблемно от собствени приходи на Община Пазарджик. Не помогнаха и думите на Гайдаров, че общината е готова да свие разходите си, за да се разплати с финансовите институции. Гайдаров обяви, че при необходимост ще се спре строителната програма на общината.
Стряскащ пример за цената на сметосъбирането и сметоизвозването на тон боклук в Пазарджик даде общинският съветник Евтим Янев, който подчерта, че цената на тон боклук е над 201 лева, докато цената на положен тон бетон, включително и превоз на до 20 км.от Пазарджик е 140 лв.Етикети: , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка