РЗИ: Помисли за другите. Дари кръв. Сподели живот

Пазарджик — 14 юни, 2018 в 12:32 часа.

Всяка година на 14 юни страните в света отбелязват Световния ден на кръводарителя. В този ден ние изразяваме благодарност към хората, които доброволно и безвъзмездно даряват от своята кръв, за да бъдат спасени милиони човешки животи.
Датата не е случайно избрана. На 14 юни 1868 г. в Австрия е роден Карл Ландщайнер. През 1901 година, работейки като патолог във Виена, той открива и представя сред медицинското общество своето най-велико откритие – AB0-системата на кръвната група, благодарение на което заслужено е получил Нобелова награда за физиология и медицина.

Преливането на кръв и кръвни продукти дава възможност да се спаси и да се продължи живота на пациенти, страдащи от състояния, които представляват заплаха за живота им. Кръводаряването играе жизнено важна роля за опазване здравето на майки и деца при извънредни мерки, свързани с антропогенни катастрофи и стихийни бедствия.
Кръвните центрове, осигуряващи достъп на пациентите до достатъчно запаси от безопасна кръв и кръвни продукти, се явяват ключов компонент за ефективността на системата на здравеопазване.
Днес благородната кауза обединява кръводарители, организатори, симпатизанти, журналисти – всички, които проявяват съпричастност и милосърдие и с активността си привличат и други хора в обществото.Етикети:

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка