Спомняме си за руския писател Фьодор Достоевски – проникновеният психолог на човешката душа

Снимка: magnifisonz.com
На днешния ден се навършват 199 години от рождението на Фьодор Михайлович Достоевски, руски писател-белетрист (1821-1881). Регионална библиотека „Дора Габе” отбелязва годишнината с витрини от библиотечни документи, експонирани в секторите Книгозаемане и Обща читалня.
Сектор Книгозаемане представя издания на произведенията на класика на руската литература на руски език и преводи на български език от своя фонд. Показани са най-известните романи на писателя – „Идиот”, „Братя Карамазови”, „Престъпление и наказание”, „Бедни хора”, „Записки от подзевмието”. Освен произведения на Ф. М. Достоевски витрината включва и книги за него. Част от тях са: „Спомени” на Анна Григориевна Достоевска, съпруга на писателя, изследванията на Николай Бердяев -„Мирогледът на Достоевски” и на Лев Шестов – „Достоевски и Ницше”.
Обща читалня предлага на вниманието на потребителите кратки биографични данни – за руски писател и публицист, репродукция на миниатюрен портрет на Шекспир, скициран от Достоевски, в ръкописа на „Бесове”; литературни произведения на автора и критически материали за неговото творчество, от фонда на сектора.
Майсторът на психологическия роман – Достоевски е член-кореспондент на руската Академия на науките, член на почетната комисия на Асоциацията за международна литература и изкуство, председател на Славянското благотворително дружество в Петербург.
За основоположника на европейския екзистенциализъм Ницше пише в „Залезът на боговете”: „той е единствения психолог, от когото нещо съм научил,” а по думите на Кнут Хамсун: “никой не е анализирал пълната човешка структура така, както Достоевски.”
Фьодор Достоевски е автор на произведенията: „Бедни хора”, „Двойник“, „Господин Прохарчин“, „Хазайката“, „Слабо сърце“, „Бели нощи“, „Малкият герой”, „Сънят на чичото“, „Село Степаничево и неговите обитатели“, “Унижените и оскърбените”, „Записки от мъртвия дом”, „Неточка Незванова“, „Зимни бележки за летни впечатления”, „Престъпление и наказание”, „Играч на рулетка”, „Идиот”, „Юноша”, „Бесове”, „Дневник на писателя”, „Братя Карамазови” и др.