114-годишната църква в село Юнаците чества храмовия си празник на Спасовден

Църквата е построена през 1907г. с доброволния труд и средства на всички тогавашни жители на село Юнаците и представлява точно копие на Солунска църква от 19-ти век. След силно земетресение през 1928 г., сградата на църквата била една от малкото постройки в района, останала без поражения от природното бедствие. Този факт още повече затвърдил вярата в Божията сила и милосърдие.

До 9 септември 1944 г. църквата е била действаща и поддържана ежегодно, но веднага след комунистическия преврат, започват най-тежките и драматични години за Божия храм. По заповед на тогавашните управници църквата е затворена. Издигната е висока стена, като достъпът до църквата е абсолютно забранен.
По инициатива на управата на фондацията Свети Димитър Солунски ремонтът на църквата започна през 2003 г.. Тогава бяха подменени керемидите и поставена каменна пътека в двора. Стените от източната и южната страна на храма бяха измазани.

През есента на 2006 г., със съгласието на новия свещеник Отец Лазар Нонов, ремонтните работи бяха възобновени.

В двора на храма са построени приемен дом и трапезария, където сега се помещава Неделното училище, както и всекидневна занималня с топла храна организирана за нуждаещите се деца от селото. Самият двор е облагороден и озеленен. Старото кирпичено ограждение е съборено и на негово място се издига нова ограда. Проектът на сградата е в старинен стил, дело на арх. Герасимов.
Източник: www.svetidimitar.bg