Защо смятам, че сезонът на Хебър е отличен?

Анализи и Интервюта — 19 март, 2018 в 06:49 часа.


За тези редове ме провокира твърдението на колега, че сезонът на волейболния Хебър щеше да бъде отличен, ако момчетата на Атанас Петров бяха отстранили ЦСКА в четвъртфиналната серия от плейофите за определяне на шампиона на България в Суперлигата. Та защо сезонът на Хебър е отличен, независимо, че още в началото с друг колега прогнозирахме, че Хебър ще завърши между четвърто и шесто място в редовния сезон?
Най – естественият и адекватен отговор е пълната зала. Няма мач на Хебър, който да е посетен от по – малко от 1000 зрители, а последното домакинство срещу ЦСКА бе наблюдавано от поне 1800 човека. Даже грандовете във волейбола са щастливи, когато около 400 техни привърженици гледат мачовете им. Сигурно мнозина от вас ще кажат, че залата е пълна, защото входът е безплатен. На това твърдение ще отговоря с въпроса: А вие защо си мислите, че пазарджиклии ще отидат някъде в свободната си съботна вечер, само защото е безплатно? Истината е, че за втора година в Спортна зала „Васил Левски“ цели семейства, с невръстните си дечица отиват и гледат мачовете на волейболистите и го правят, защото се забавляват, защото им е интересно и защото приеха проекта „ВК Хебър“ за кауза. Кога положителни, кога отрицателни, всеки получава емоциите си и никой не излиза от залата безразличен. Никой не влиза по задължение или принуда, правят го с желание, а по кварталните кафенета разговорите за волейбол е в тройката на най – обсъжданите теми. Само това да беше, здраве му кажи!

Нека да погледнем спортно техническите резултати! По време на редовния сезон Хебър спечели двата си мача с Левски, победи един от лидерите в групата и кандидат за шампион Монтана, победи и ЦСКА. И това при положение, че е НОВАК в Суперлигата! Само малшансът попречи да вземем победа като гости на реномиран отбор като Добруджа, а други фактори извън спорта ни попречиха в Разлог!
Хебър можеше да завърши сезона и на по – предно място в класирането, ако не бе допуснал нелепата загуба в Тетевен. Според кварталните коментатори, обаче за тази загуба си има обяснение. В Пазарджик се шири слухът, че загубата от Тетевен е планирана още при трансфера на Любо Агонцев, който по средата на сезона премина именно от Тетевен в Хебър, когато пазарджиклии останаха без основния си разпределител Неманя Стефанович, освободен от Атанас Петров. Бившият национал разви играта на Хебър и даде съвсем друг облик на отбора през втората част на сезона. Да обобщим: полуфинал за Купа България, шесто място в крайното класиране и четвъртфинал за определяне на шампиона в Суперлигата, слабо постижение ли е?
Струва си в тези няколко реда да обърнем внимание и на „двигателя“ в проекта Хебър. Атанас Петров е млад и амбициозен треньор, който според запознати работи денонощно, без да хаби сили. Иновативен, познава чуждия опит в играта и организацията на един волейболен отбор. Според мнозина специалисти, а и волейболисти от отбора видели какво ли не, организацията на работа в клуба е на най – доброто ниво в страната. На него се падна трудната задача да възстанови волейбола в Пазарджик. Наско трябваше да спечели доверието на отлични волейболисти, които да го припознаят като човекът, който ще развие кариерата им. И тук не става дума само за пари. Става дума за доверие! Не са малко примерите, при които добри спортисти отказват сериозни договори, само защото не виждат перспектива в отборите, които ги канят. А, нека не забравяме – Хебър бе новобранец в Суперлигата и възстановен след години липса на представителен отбор в Пазарджик! Как се печели доверие? Отговорът е прост – трудно! Само човек, който е участвал в създаването на НЕЩО от НИЩО го знае!

Не мога да подмина и неща, които обаче ги преценявам като грешки в работата му. Сигурно и той си ги знае. Голямата грешка бе Неманя Стефанович. Наско се довери на разпределител, който го подведе и в средата на сезона трябваше да спасява положението. Сърбинът може и да има качества, които Петров е видял, но в Пазарджик не успя да ги покаже. В първия си сезон в Суперлигата, отборът според мен, който бе съставен от опитни волейболисти показа доста слабости в дефанзиван план. Защитата не бе на необходимото ниво за постигането на поставените високи цели. Като се започне от посрещане, премине се през защита в задно поле и се стигне до блокада. Това се видя най – добре в мача от плейофите срещу ЦСКА, който се игра в Пазарджик. Треньорският щаб на Хебър трябва обстойно да анализира този мач, защото според мен е лесно, неправилно и твърде прибързано да припишем загубата само и единствено на това, че волейболистите на Хебър са „прегоряли“ психически в мача.
Особено във втората част на сезона се усети и умора в голяма част от волейболистите на Хебър. Основната тежест от първенството изнесоха седем волейболисти – Венци Трифонов, Мартин Палийски, Александър Ляфтов, Мартин Симеонов, Неманя Стефанович/ Любо Агонцев, Ивайло Лалов и Костадин Бишуров, който влизаше основно на смени. За постигането на целите си през нелекия сезон Хебър се нуждае от по – дълга скамейка и засилване на конкуренцията на отделните постове. Видяхме, че при една контузия на Минчо Минчев по средата на сезона изпитахме сериозни трудности. Когато споделих тези си мисли пред човек от ръководството на Хебър, той се засмя и ми отговори с контра въпрос: Ами пари?
За всички е ясно, че без сериозно финансиране голям спорт не се прави! Такива са правилата в съвременния спорт. За съжаление, не сме в състояние да ви кажем какъв е бюджета на Хебър. В течение на сезона списъкът от спонсори, който се чете на всеки мач става все по – дълъг, но според запознати основният спонсор се остава общината. Кметът на общината Тодор Попов обяви развитието на двата спортни проекта като приоритет, в смисъл финансиране, отношение и вземане на съответните управленски решения, които да способстват развитието им. Съобщи, че това не е моментно хрумване, а дългосрочна стратегия за развитие на спорта в общината. Тези му думи дават необходимата увереност за устойчивостта в развитието на Хебър. И още нещо важно! Любителите на спорта в Пазарджик трябва да стискат палци, за да стане факт придобиването на активите на ЧЕЗ от Инерком, защото според информация от кмета Тодор Попов в бъдещите планове на фирмата влиза и генералното спонсорство за двата спортни проекта в общината. Тази стабилност ще даде още по – силна подкрепа на Атанас Петров при правенето на селекцията за новия сезон.

Затова смятам, че първият сезон на Хебър в Суперлигата е отличен! Този сезон постави основата на бъдещите успехи, които се надявам, че скоро ще дойдат!

Стоян СтояновЕтикети: ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка