Жители от Община Септември протестираха отново във Варвара

Област Пазарджик — 17 юли, 2017 в 07:10 часа.

Нов протест на жители на Община Септември се проведе вчера до главния път Пазарджик – Велинград. Гражданският иницативен комитет „Да спасим Община Септември” „откри и погреба” символично недовършена детска площадка в с. Варвара. Гражданите питаха кмета на Община Септември Марин Рачев къде са парите, предвидени за нея.
Протестиращите припомнят, че на 11 януари т.г. Марин Рачев е сключил договор за построяване на детски площадки в общината на стойност над 250 хил. лв., в който има клауза за 100% авансово плащане. Обществената поръчка е обявена само ден преди Коледните празници м.г., а изпълнителят е избран и договорът с него е подписан за рекордните 10 работни дни (на 11 януари 2017 г.). Протестиращите питат дали управителят на фирмата, спечелила поръчката, е бил управител и собственик на бивши фирми на кмета Рачев? Защо построената детска площадка в село Варвара е по-малка от предвиденото в договора и е на друго място от посоченото в поръчката, а именно – в задния двор на бившия кмет, а не където майките в селото събраха подписка и искаха да е? Защо е отлят фундамент за втора детска площадка, която се обеща на хората, но не се построи? Членовете на Инициативния комитет „Да спасим Община Септември” настояват да получат пълна информация за изпълнението на договора, който се финансира изцяло с публични средства, и кои детски площадки на територията на общината са построени или предвидени за построяване.
Миналата неделя около 100 протестиращи жители на община Септември преминаваха на групи по две пешеходни пътеки на пътя Пазарджик – Велинград и така блокираха движението на превозни средства. Те поискаха Сметната палата и Агенция „Държавна финансова инспекция“ да направят пълна ревизия на всички обществени поръчки, реализирани по времe на мандата на кмета Марин Рачев. Инициативният комитет „Да спасим Община Септември“ иска още проверка и прозрачност на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества, както и отмяна на решението на Общинския съвет за въвеждане на скандалната такса за пренос на кубичен метър минерална вода, която е най-висока в цялата страна. Жителите не са съгласни със 7-кратното увеличаване на таксата за водопреноса – до 3,60 лева на куб. метър, което според тях ще доведе до унищожаване на туризма в района и ще остави без прехрана цели семейства.
Кметът на Община Септември Марин Рачев характеризира ситуацията като обикновен частен случай, свързан с един от ползвателите на минерална вода. Жителите на с. Варвара ще продължат с протестните си действия и приканват и други населени места от общината да се присъединят към каузите им. През миналите дни част от протестиращите бяха повикани за справка в полицията в гр. Септември.Етикети: , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка