Община Пещера изнася боклука в новото Регионално депо

Област Пазарджик — 3 януари, 2018 в 11:00 часа.

Първият камион със смет от община Пещера бе приет на новото Регионално депо. Сметосъбирането в първия работен ден започна без сътресения, а след като община Пазарджик обяви бедствено положение и депото бе отворено, започна извозването на отпадъците към него. На място, за да се увери, че няма проблеми бе и кметът на Пещера Николай Зайчев.
Въпреки че от вчера отпадъците ще се карат на по-далечното депо, такса битови отпадъци/ТБО/ в Пещера остава непроменена през 2018 година.
Заложените постъпления от ТБО са 1 050 000 лв., колкото са и предвидените разходи. Очакваното изпълнение на събираемостта е малко над 1 017 488 лв. От тях 222 000 лв. от населението, а почти 800 000 лв. са от фирмите в общината.
От платените през годините глоби към РИОСВ заради старото сметище, община Пещера разполага с 1 125 000 милиона лева, които ще се използват за купуването на техника, съобщи кметът Николай Зайчев. Според него с част от тези средства се планира изграждането на сепарираща инсталация. Има и проект за инсталациите за предварително третиране на отпадъците и компостиране. Освен това се планира кампания сред жителите на общината за разделно сметосъбиране, което ще позволи такса смет да се запази такава, каквато е и за в бъдеще.Етикети: , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка