Отново протестираха срещу управлението на Марин Рачев

Област Пазарджик — 14 август, 2017 в 07:45 часа.

Над 120 души отново излязоха на протест вчера срещу начина, по който кметът Марин Рачев управлява Община Септември. За четвърти път протестиращите изразиха недоволството си с митинг-шествие, като пресичаха пешеходните пътеки в с. Варвара на пътя Пазарджик – Велинград – София и блокираха движението за около час.
Хората отново поставиха исканията си за финансова проверка на състоянието на Община Септември. „Продължаваме да питаме защо не се подобряват условията и начинът на живот, краде ли се от обществените поръчки в общината, защо няма пари за с. Варвара, защо не е изпълнено нито едно от обещанията на кметския екип от местните избори, защо в договора за сметопочистване са уговорени 300 нови контейнера за смет, а са поставени само 5”, поясни Николай Баташки от гражданския инициативен комитет „Да спасим Община Септември”. Той беше категоричен, че жителите ще продължат да протестират, докато не видят реални положителни резултати и не се постигне подобряване на условията на живот.
Протестите срещу кмета на Община Септември Марин Рачев започнаха още през месец юли. Гражданският инициативен комитет „Да спасим Община Септември“ е събрал над 500 подписа от протестиращите за сезиране на Сметната палата и Агенция „Държавна финансова инспекция“, които да направят пълна ревизия на всички обществени поръчки, реализирани по времe на мандата на кмета. Инициативният комитет „Да спасим Община Септември“ иска още проверка и прозрачност на назначенията и уволненията на служители в общинските дружества.
Хората питат къде и за какво са похарчените над 12 милиона лева от общината за миналата година и над 7 милиона лева за тази, защо не се почистват улиците и тротоарите, както е уговорено по обществената поръчка за почистването, защо общината е единствената, която според Министерството на финансите е натрупала повече от позволените по закон дългове, а няма нищо конкретно извършено в село Варвара.
Протестиращите припомнят, че на 11 януари т.г. кметът Марин Рачев е сключил договор за построяване на детски площадки в общината на стойност над 250 хил. лв., в който има клауза за 100% авансово плащане. Те питат дали управителят на фирмата, спечелила поръчката, е бил управител и собственик на бивши фирми на кмета Рачев; Защо построената детска площадка в село Варвара е по-малка от предвиденото в договора и е на друго място от посоченото в поръчката, а именно – в задния двор на бившия кмет, а не където майките в селото са събрали подписка и са искали да бъде?; Защо е отлят фундамент за втора детска площадка, която бе обещана на хората, но не бе построена?; Къде са парите за това? Кметът Рачев досега не е дал информация как са похарчени парите за детските площадки в общината.Етикети: , , ,

Напишете коментар

Трябва да влезете в системата, за да пишете коментари.

Обратни връзки

Направи връзка